Avancronica turneului de tenis Australian Open
Primul turneu de Grand Slam al anului are trei jucătoare de tenis din România la start: Sorana Cîrstea, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian încep sezonul printre zgârie-norii din Melbourne.
Australian Open reprezintă, în mod tradițional, debutul simbolic în noul sezon competițional de tenis. Istoria acestui turneu a început în 1905, într-o perioadă în care călătoriile din Statele Unite sau Europa spre Australia reprezentau adevărate aventuri pe mare și în care Melbourne lăsa în urmă trecutul de colonie penală pentru a se transforma treptat într-unul dintre principalele centre financiare ale regiunii Asia-Pacific.
De altfel, Australian Open reprezintă în sine un exemplu de progres, pentru că, la inaugurarea din 1988, terenul central Rod Laver Arena din cadrul complexului care găzduiește turneul a devenit prima arenă de tenis din lume cu plafon retractabil și prima construcție de acest fel din Australia. Detalii inedite despre modul în care a fost construită Rod Laver Arena găsești într-un newsletter mai vechi de pe Patru Pereți.
Pe Rod Laver Arena se joacă cele mai importante meciuri ale turneului. Până la 14.800 de spectatori îi pot urmări aici pe principalii favoriți, iar în absența Simonei Halep șansele de a vedea o româncă pe această arenă depind fie de calificarea în fazele superioare ale competiției, fie de un meci jucat împotriva unei favorite a turneului. Iar în acest an avem trei jucătoare din România pe tabloul principal al turneului feminin.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești periodic pe mail avancronici și reportaje de la evenimente sportive.
🎾Jaqueline Cristian: un an ca un roller coaster
Când organizatorii Australian Open au publicat în 7 decembrie lista cu jucătoarele înscrise la turneu, Jaqueline Cristian era a 15-a deasupra liniei care departaja cele 114 jucătoare de pe tabloul principal de cele care urmau să joace trei tururi de calificări.
Nu pare neapărat o chestie cu care se te mândrești, însă pentru Jaqueline simpla prezență pe tabloul principal reprezintă o victorie. Până la urmă, vorbim despre o jucătoare care în 27 februarie ocupa locul 266 WTA și care începea să-și reconstruiască drumul spre acel loc 58 WTA ocupat în 31 ianuarie 2022 înainte ca o gravă accidentare la genunchi să o scoată din joc mai bine de jumătate de an.
Pentru a ajunge pe tabloul principal la Melbourne, Jaqueline a făcut trei lucruri: a muncit, a muncit și a muncit. Simt nevoia să mă repet pentru că 2023 a fost anul cu cele mai multe meciuri din cariera ei: a intrat pe teren de 81 de ori și a câștigat 52 dintre confruntări, adică vreo 64% dintre ele.
Strategia adoptată a fost una care poate fi considerată plictisitoare în epoca Tik Tok, dar una cât se poate de sănătoasă pentru toți cei care nu visează să se îmbogățească peste noapte: Jaqueline a adoptat politica pașilor mărunți, a preferat să se concentreze inițial pe turnee ITF, departe de lumina reflectoarelor, și a câștigat titluri la Trnava (Slovacia), Palmanova (Spania) sau Zagreb (Croația) înainte de a redeveni o prezență constantă în turneele WTA.
Treptat, a ajuns într-o semifinală de turneu WTA 250 la Praga, într-un sfert de finală de WTA 125 la Bari, într-o semifinală de WTA 125 la București în care am văzut-o din tribune și într-un sfert de finală de WTA 125 la Parma într-un meci pierdut împotriva Anei Bogdan.
Uite cum a evoluat Jaqueline în clasamentul WTA comparativ cu Ana Bogdan și Sorana Cîrstea:
În ciuda numărului impresionant de meciuri jucate în 2023, Jaqueline a bifat doar 11 partide pe hard în aer liber, iar statistica nu este neapărat una favorabilă: 4 victorii, adica 36% din numărul de meciuri, dintre care trei în turneul de la Praga. Totuși, dacă luăm în calcul și turneele desfașurate pe hard indoor, cum este cel de la Cluj-Napoca, datele arată mult mai bine: 16 victorii în 23 de meciuri (70%).
Jaqueline se află la a treia participare la Australian Open, iar până acum a bifat un tur doi în 2022, pentru ca anul trecut să fie eliminată încă din primul tur. Misiunea din acest an se anunță deja complicată, întrucat prima adversară va fi Katerina Siniakova, ocupanta locului 49 WTA, pentru ca o eventuală calificare în turul secund să însemne o confruntare cu Viktorija Golubic (90 WTA) sau, cel mai probabil, cu Veronika Kudermetova, care ocupă locul 16 în clasamentul WTA.
🎾Ana Bogdan: pe urmele succesului de anul trecut
Ana Bogdan este o prezență constantă în top 100 WTA de prin 2018, iar anul trecut clasamentul ei a oscilat între locul 76 ocupat în februarie și locul 39, cel mai bun al carierei, atins în vară după un tur trei la Wimbledon care va rămâne în istorie pentru cel mai lung tie-break din istoria turneelor de Grand Slam: scor 20-18 după 35 de minute de joc.
În cele din urmă, Ana a încheiat pe locul 66 un sezon în care și-a trecut în palmares titlurile în turneele WTA 125 de la Iași și Parma și pe care l-a terminat cu un sfert de finală la Cluj-Napoca.
Suprafața hard nu este însă neapărat preferata Anei. De altfel, ea a obținut ambele titluri WTA 125 pe zgură, iar performanța de la Wimbledon a avut loc pe iarbă. În schimb, pe hard are un palmares de 5 victorii și 9 înfrângeri în acest an, în contextul în care 4 victorii au fost obținute în turneul de la Dubai, dintre care 3 în calificări.
La Australian Open, Ana Bogdan are în palmares un tur trei în 2018, iar in rest a fost eliminată încă din primul tur în edițiile din 2017, 2019, 2021 și 2023. Este puțin probabil ca rezultatul de acum 6 ani să fie repetat, întrucat în turul doi ar urma să o întâlnească pe a doua favorită a turneului, Aryna Sabalenka.
🎾Sorana Cîrstea: în căutarea unui nou sezon excelent
La exact 20 de ani de la debutul în clasamentul oficial WTA, Sorana Cîrstea traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei. Jucătoarea ajunge la Melbourne după un an început pe o pantă descendentă, cu locul 86 în martie, pentru ca apoi să urce treptat până pe locul 26 în septembrie. Adică aproape de locul 21, cel mai bun al carierei, ocupat cândva prin 2013.
Explicația acestui progres stă în performanțele obținute în Statele Unite: sfert de finală la Indian Wells și o semifinală la Miami în turnee WTA 1000, plus un sfert de finală la turneul de Grand Slam US Open. Cu alte cuvinte, rezultate bune în turneele cu miză, la care se adaugă un titlu la turneul WTA 125 de la Reus (Spania).
În total, Cîrstea a bifat de 54 de meciuri în sezonul 2023, cel mai aglomerat an pentru ea din acest punct de vedere de dupa 2017, iar jumătate dintre aceste meciuri au avut loc pe hard, același tip de suprafață pe care se joacă și Australian Open. În plus, cifrele par promițătoare, întrucât a obținut victorii în 57% dintre meciurile lui 2023 și în 60% dintre meciurile jucate pe hard.
Dintre cele trei românce de pe tabloul principal, Sorana este singura care a reușit să ajungă în optimile de finală la Australian Open. S-a întâmplat de două ori, în 2017 și 2022, cu alte trei prezențe în turul 3. Calculele hârtiei și tragerea la sorți pentru ediția din acest an sugerează că este posibilă măcar o egalare a performanțelor anterioare.
Iată programul meciurilor pentru jucătoarele din România în primul tur de la Australian Open, care începe duminică, 14 ianuarie.
Pe lista jucătoarelor din România care participă la Australian Open ar fi trebuit să se afle și Irina Begu, însă aceasta a fost nevoită să se retragă din cauza unor probleme medicale. De asemenea, Simona Halep este în continuare suspendată și așteaptă audierile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care au fost programate în intervalul 7-9 februarie.
Miriam Bulgaru (192 WTA) și Andreea Mitu (217 WTA) au fost eliminate în primul tur de calificări, în timp ce Irina Bara (183 WTA) s-a oprit în al doilea tur al calificărilor. În calificări ar fi trebuit să joace și Gabriela Ruse, însă aceasta s-a retras din motive medicale.
Turneul de tenis Australian Open este transmis în direct pe posturile de televiziune Eurosport 1 și Eurosport 2, iar pe platforma de streaming Eurosport Player (3 EUR pe lună) pot fi urmărite în direct toate meciurile din cadrul turneului. Cronici de la cele mai importante meciuri citești în fiecare zi de turneu la Mircea Meșter.