Brașov Running Festival: 3 motive pentru care merită să participi
Am concurat la Brașov Running Festival și îți spun trei metode prin care această competiție a reușit să se diferențieze de cele organizate în București și alte orașe ale țării.
În aproape toate marile orașe din România au loc anual diverse evenimente de alergare, de la curse de 5 kilometri și 10 kilometri până la semimaratoane și maratoane.
Cele mai multe și mai variate curse sunt inevitabil în București, însă există numeroase evenimente de acest gen și în orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Oradea sau Sibiu și chiar și în orașe mai mici precum Pitești sau Râmnicu Vâlcea.
Eu am început să alerg undeva în primăvara anului 2016, iar în ăștia 8 ani care au trecut de atunci am participat în total la 15 evenimente de alergare. Știu asta cu precizie pentru că am notat toate cursele într-un Google Sheet. Defect profesional.
Am început cu trasee de 5 kilometri (5K), pentru ca apoi să alerg o lungă perioadă doar trasee de 10 kilometri (10K). Pandemia a schimbat un pic datele problemei: am redus distanțele până în punctul în care în 2023 nu am participat la niciun eveniment de alergare.
Ce am realizat în toți anii ăștia indiferent de distanța pe care am alergat-o sau de traseul ales de organizatori este că povestea unui astfel de eveniment este în mare parte aceeași: în cazul curselor pe asfalt, traseul este în general pe bulevardele principale ale orașului, care sunt închise traficului rutier.
Și, chiar dacă pare contraintuitiv, să alergi într-o competiție pe asfalt pe bulevardele orașului alături de sute sau mii oameni este mai energizant decât să alergi în parc singur sau într-un grup restrâns de prieteni printre cei care își plimbă animalele de companie sau cărucioarele cu copii. Nu întâmplător, timpii din cursele de alergare sunt întotdeauna mai buni decât cei obținuți la „antrenamente”. Cel puțin în cazul meu.
Anul ăsta am participat la o singură competiție: Brașov Running Festival, traseul de 5 kilometri. M-am gândit că, după ce am „sărit” peste 2023, e o variantă bună să reiau bunul obicei cu o cursă în „deplasare”. Am făcut ceea ce s-ar putea numi turism sportiv, un fenomen care la nivel global reprezintă aproximativ 10% din cheltuielile globale alocate pentru turism.
Pentru mine, surpriza a fost că Brașov Running Festival este mai mult decât o competiție clasică de alergare, și asta pentru că organizatorii au gândit un concept ușor diferit din mai multe puncte de vedere. Uite ce am remarcat eu diferit la Brașov comparativ cu alte competiții de genul ăsta la care am participat.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești în inbox reportaje și analize despre sport.
1. Integrarea cu noul cartier rezidențial Coresi
Dacă ai fost prin Brașov în ultima perioadă ai observat probabil că fosta platformă industrială Tractorul din apropiere de Gara Brașov s-a transformat treptat într-un cartier rezidențial cu peste 3.000 de apartamente.
Ei bine, spre deosebire de cele mai multe competiții de acest gen, toate traseele de alergare din cadrul Brașov Running Festival au fost stabilite în interiorul acestui cartier, fără utilizarea bulevardelor principale ale orașului.
Practic, m-am simțit ca la un eveniment de alergare mai nișat, mai concentrat pe comunitatea locală a cartierului în care se desfășoară. O senzație diferită, pentru că locul bulevardelor largi (și ocazional pline de gropi) a fost luat de străzile mai înguste dintre numeroasele blocuri cu 7-8 etaje.
Și mai e ceva: dezvoltatorul cartierului Coresi încurajează alergarea prin cartier în orice zi a anului, nu doar cu ocazia Brașov Running Festival, prin două trasee de 1,3 kilometri și 4 kilometri pe care le poți parcurge oricând.
2. Două competiții cu atleți profesioniști
Pe lângă clasicele curse dedicate tuturor celor care doresc să alerge, Brașov Running Festival găzduiește și două competiții pentru atleți profesioniști.
European Road Mile este singura competiție de acest gen din România și reunește la start atleți profesioniști care aleargă pe distanța de o milă (1.609 metri).
tRUNSylvania International 10K este singura competiție de alergare din Sud-Estul Europei certificată de World Athletics, la care te poți gândi ca la o federație internațională a atletismului. În plus, este în top 10 cele mai rapide competiții de 10 kilometri din lume.
Pentru publicul larg, cele două competiții reprezintă o oportunitate rară să urmărească la muncă atleți profesioniști. Să le observe metodele de pregătire de dinainte de start sau concentrarea care li se citește pe figuri. Momentul startului este de departe cel mai impresionant datorită vitezei cu care acești atleți pleacă de pe loc, în special în cazul cursei de o milă.
Astfel de competiții reprezintă o reclamă excelentă pentru a promova practicarea unui sport, fie el și unul mai degrabă solitar precum alergarea. Și este cu atât mai important ca acești sportivi să fie văzuți în carne și oase de copii, să reprezinte modele nu din perspectiva performanțelor, ci mai ales din perspectiva ideii de a practica un sport.
3. Întâlnire cu atleți profesioniști
Uneori nu este însă suficient să-i vezi pe atleți la muncă. Poate fi chiar mai interesant să le asculți poveștile de viață. Este și motivul pentru care Brașov Running Festival a integrat în ecuație și un eveniment în care trei atlete profesiniste au vorbit despre carierele lor într-un cadru prietenos la centrul comercial Coresi Shopping Resort.
Aici le-am ascultat pe Constantina Diță, campioană olimpică la proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, pe Paula Radcliffe, care a deținut recordul mondial la maraton timp de 16 ani, dar și pe Joan Chelimo, o atletă născută în Kenya care reprezintă România și care este vicecampioană europeană la semimaraton.
Citește și interviul cu Joan Chelimo realizat de
la Brașov pentru newsletterul sportiv , în care atleta povestește pe larg contextul în care a început să alerge în Kenya și cum a fost primită în comunitatea din România.Ediția de anul viitor a evenimentului Brașov Running Festival va avea loc în weekendul 4-5 octombrie. Înscrierile sunt deja deschise pentru cursele de 5 kilometri și 10 kilometri dedicate publicului larg, dar și pentru cursele de 3 kilometri, 1.200 de metri și 800 de metri dedicate copiilor.