Analiză: Lorena Ostase, cea mai bună jucătoare din România la EURO 2024
La Campionatul European de Handbal Feminin, Lorena Ostase a fost jucătoarea din România cu cele mai multe goluri marcate din acțiune și cu cea mai mare eficiență la aruncări.
10 noiembrie 2024, Sala Polivalentă din București. CSM București joacă în grupele Champions League cu una dintre rivalele sale tradiționale din competiție, Ferencváros. O văd în zona băncii de rezerve pe Cristina Neagu, care nu joacă din cauza unei accidentări, dar este prezentă la meci pentru a le susține de pe margine pe colegele sale.
Între timp, într-unul dintre puținele sectoare goale ale tribunelor, își face apariția un grup de 5-6 persoane. Printre ele o recunosc pe Lorena Ostase, handbalistă la Rapid București, marea rivală a celor de la CSM București în competiția internă. Pe parcursul meciului remarc de mai multe ori cum Ostase se bucură și aplaudă golurile înscrise de handbalistele de la CSM București.
Sunt scene care mi-au rămas în minte și după ce am plecat spre casă, pentru că sunt scene pe care le vezi foarte rar spre deloc în tribunele arenelor sportive din România. Cu atât mai mult cu cât formatul Ligii Campionilor la handbal feminin permite o confruntare directă între CSM București și Rapid București în play-off-ul din primăvară.
O lună mai târziu, aceeași Lorena Ostase a preluat banderola de căpitan a naționalei României la Campionatul European de Handbal Feminin, iar cifrele arată că a fost de departe cea mai bună jucătoare a echipei noastre. Îmi place să cred că Cristina Neagu s-a bucurat și a aplaudat fiecare gol marcat de Lorena Ostase și colegele ei.
Cum a fost EURO 2024 pentru România
„Mixed feelings” este, probabil, expresia care descrie cel mai bine parcursul României la Campionatul European. Pe de o parte, România a câștigat meciurile din grupa cu Cehia (29-28 după un joc mai degrabă modest) și Serbia (27-25) din Preliminary Round și și-a îndeplinit astfel obiectivul de a ajunge în Main Round, chiar dacă a înregistrat și o înfrângere cu Muntenegru (25-27).
Pe de altă parte, în cele patru meciuri din grupa din Main Round, România a obținut o singură victorie (25-23 cu Suedia, în special datorită paradelor din final ale Rebecăi Kelemen), a pierdut meciurile cu favoritele Franța (25-30 într-un joc în care merita măcar un egal) și Ungaria (29-37) și a fost învinsă surprinzător de Polonia (24-29).
Astfel, România a încheiat competiția pe locul 11 din 24 și, pentru al șaselea turneu final consecutiv, naționala nu a prins o clasare în top 10. O victorie cu Polonia, un adversar mult mai slab cotat, ar fi permis României să termine pe locul 8.
Totuși, pentru o imagine completă, este important de menționat că acesta a fost primul turneu final în care naționala României nu s-a bazat pe cinci dintre cele mai bune jucătoare ale sale din istoria recentă: Cristina Neagu, Crina Pintea, Eliza Buceschi, Nicoleta Dincă și Cristina Laslo.
Astfel, România s-a prezentat la EURO 2024 cu un lot cu o vârstă medie de numai 24,1 ani, cu 5 „veterane” de 27 de ani și cu doar 8 jucătoare care au bifat cel puțin 10 meciuri internaționale. Printre ele s-a numărat și Lorena Ostase, care pe parcursul celor 7 meciuri jucate de România la EURO 2024 s-a evidențiat drept cea mai bună jucătoare din lot.
Goluri marcate din acțiune
Numărul de goluri marcate este, probabil, cel mai banal și, în același timp, cel mai popular criteriu pe care îl poți folosi pentru a analiza evoluția jucătoarelor unei echipe de handbal. La EURO 2024, jucătoarea din România cu cele mai multe goluri marcate a fost Bianca Bazaliu (35), urmată la mică distanță de Lorena Ostase (33).
Totuși, 15 dintre cele 35 de goluri (adică 43% din total) marcate de Bazaliu au fost din aruncări de la 7 metri. Prin urmare, dacă luăm în calcul strict golurile înscrise din acțiune, Lorena Ostase ocupă de departe prima poziție în clasament, cu 33 de goluri, urmată de Bianca Bazaliu (20), Sonia Seraficeanu (18) și Ștefania Stoica (17).
Numărul de goluri marcate de fiecare jucătoare în fiecare meci
Dacă disecăm această statistică a numărului de goluri pentru fiecare meci în parte există un element care iese în evidență: România a obținut două dintre cele trei victorii atunci când Bianca Bazaliu și Lorena Ostase au înscris împreună mai mult de jumătate din numărul de goluri al naționalei.
S-a întâmplat la meciurile cu Cehia (17 goluri din 29) și Suedia (14 goluri din 25), în timp ce excepția este meciul cu Serbia, câștigat de România cu 27 de goluri în ciuda faptului că cele doua jucătoare au înscris împreună doar 5 goluri.
Pe de altă parte, victoria cu Serbia a venit pe fondul celor 14 goluri înscrise împreună de Sonia Seraficeanu, Alisia Boiciuc și Ștefania Stoica. Cele trei au marcat împreună 14 goluri și împotriva Ungariei, însă atunci nu a fost suficient pentru o victorie.
Eficiența aruncărilor la poartă
Pentru jucătoarele ofensive, abilitatea de a înscrie din pasele decisive primite de la coechipiere este esențială într-un meci de handbal.
La acest capitol se remarcă din nou Lorena Ostase, care a reușit să transforme în goluri 33 dintre cele 43 de aruncări pe care le-a avut pe parcursul turneului și să aibă astfel o eficiență de aproape 77%. Practic, peste trei sferturi dintre aruncările sale s-au transformat în goluri.
Alte patru jucătoare au avut o eficiență de cel puțin 60%: Sonia Seraficeanu (63%), Bianca Bazaliu, Alisia Boiciuc și Corina Lupei (toate cu 60%). Din graficul de mai jos lipsește eficiența de 67% realizată de Gabriela Coteț, întrucât aceasta a avut doar 3 aruncări pe parcursul turneului.
Faza ofensivă: goluri și pase decisive
Numărul de goluri nu este însă singurul indicator pe care ar trebui să-l iei în calcul pentru a analiza eficiența ofensivă a jucătoarelor. Alte două criterii importante sunt pasele decisive și abiliatea de a obține aruncări de la 7 metri, întrucât ambele contribuie decisiv la marcarea golurilor.
Cele mai multe pase decisive au fost transmise de Andreea Popa (25), urmată de Alisia Boiciuc (19) și Lorena Ostase (11). La acest capitol merită menționat că 26% dintre toate pasele decisive ale jucătoarelor din România au fost transmise de Andreea Popa.
Între timp, cele mai multe aruncări de la 7 metri au fost obținute de Lorena Ostase (8) și Alisia Boiciuc (7). Împreună, cele două jucătoare au obținut 54% din numărul total de aruncări de la 7 metri pe care le-a avut România pe parcursul turneului.
Dacă adunăm numărul de goluri înscrise din acțiune, numărul de goluri din aruncări de la 7 metri, pasele decisive și loviturile de la 7 metri obținute avem o imagine mai realistă despre impactul ofensiv al jucătoarelor. Iar la acest capitol pe prima poziție este tot Lorena Ostase (52), urmată Bianca Bazaliu (45) și Alisia Boiciuc (44).
Faza defensivă: recuperări și blocări
În ceea ce privește jocul defensiv, există o serie de parametri care pot fi analizați, printre care recuperările de mingi pe un atac al adversarei și aruncările blocate înainte ca acestea să ajungă la poartă.
La acest capitol se evidențiază din nou Lorena Ostase, care a avut patru recuperări și patru blocaje pe parcursul turneului, cu una mai mult comparativ cu Alisia Boiciuc. Totuși, este important de meționat că acești parametri sunt insuficienți pentru o imagine clară a evoluției defensive a jucătoarelor.
Minute jucate la turneu
Dintre cele 18 jucătoare care au intrat pe parchet pe parcursul turneului, 11 au acumulat cel puțin 120 de minute, echivalentul a două meciuri.
Dintre acestea se remarcă de departe Lorena Ostase, care a jucat cel puțin 50 de minute în fiecare meci, cu excepția confruntării finale cu Polonia. În total, Lorena Ostase a jucat 362 de minute, ceea ce înseamnă că a evoluat în 86% dintre cele 420 de minute ale celor șapte meciuri jucate de România. Sau, altfel spus, a jucat în medie 52 de minute în fiecare meci.
Condiția fizică a jucătoarei este cu atât mai impresionantă cu cât cele șapte meciuri s-au jucat într-un interval de numai 11 zile, iar între finalul meciului cu Franța și startul confruntării cu Suedia a existat o pauză de numai 20 de ore.
În plus, performanța este impresionantă și dacă ne raportăm la minutele jucate de Lorena Ostase în acest sezon în campionatul intern: doar 111 minute în 9 meciuri (pentru meciul cu CSM București nu există date pentru acest parametru). Practic, Ostase a jucat în medie 12 minute pe meci în Liga Florilor, adică de peste 4 ori mai puțin decât media de 52 de minute de la EURO 2024.
În clasamentul jucătoarelor, Lorena Ostase este urmată de portărița Bianca Curmenț (313 minute), în timp ce primele jucătoare de câmp după Ostase sunt Andreea Popa (279 de minute) și Alisia Boiciuc (252 de minute).
De cât timp are nevoie o jucătoare pentru a înscrie?
Numărul de minute jucate și numărul de goluri marcate de fiecare jucătoare oferă o imagine interesantă cu privire la intervalul de timp de care a avut nevoie o jucătoare pentru a înscrie.
Din acest punct de vedere, Bianca Bazaliu a fost cea mai eficientă jucătoare, cu un gol la fiecare 6 minute petrecute pe parchet, în timp ce Lorena Ostase a înscris un gol la fiecare 11 minute petrecute pe parchet.
Practic, cu un număr total de goluri asemănător, Bianca Bazaliu a înscris de aproape două ori mai repede comparativ cu Lorena Ostase. Totuși, trebuie luat în calcul că 15 dintre cele 35 de goluri ale Biancăi Bazaliu au fost din aruncări de la 7 metri.
La acest parametru iese în evideță și performanța Sorinei Grozav, care a avut nevoie de numai 8 minute pentru a marca fiecare gol. Totusi, trebuie menționat că Srina Grozav a marcat 7 dintre cele 14 goluri ale sale în ultimul meci de la turneu, cu Polonia.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești în inbox reportaje și analize despre sport.
Alte statistici interesante cu jucătoare românce în prim-plan, de data aceasta raportat la toate echipele participante la turneu:
Bianca Bazaliu este jucătoarea de la turneul final cu cea mai rapidă aruncare transformată în gol: 114,26 km/h.
Bianca Curmenț este portărița care a reușit să pareze cea mai puternică aruncare a unei adversare: 110,99 km/h.
Bianca Bazaliu ocupă locul doi într-un clasament al celor mai multe goluri înscrise din aruncări de la 7 metri: 15 goluri. Pe primul loc este Katrin Klujber (Ungaria) cu 23 de goluri.
Statisticile de mai sus nu iau în calcul datele din finala mică și finala mare de la EURO 2024.
Alte articole despre handbal feminin:
Andreea Giuclea a scris pe Lead despre contextul în care Cristina Neagu, Crina Pintea, Eliza Buceschi, Nicoleta Dincă și Cristina Laslo nu mai fac parte din lotul echipei naționale a României.
Cum a fost în tribune la meciul de handbal România - Portugalia din Pitești Arena, în care am simțit cât de apreciată este Cristina Neagu.
Contextul rivalității dintre CSM București și Rapid în handbalul feminin românesc, de la Liga Florilor la Liga Campionilor.