Cum va arăta noul stadion al lui Manchester United
Manchester United va construi un stadion nou cu 100.000 de locuri care va juca un rol central în regenerarea urbană a unei zone industriale. Proiectul prevede și construirea a 17.000 de locuințe.

Proprietarii clubului de fotbal Manchester United au anunțat în luna martie că au decis să construiască un nou stadion cu o capacitate de circa 100.000 de locuri în loc să renoveze actuala arenă Old Trafford.
Decizia de a construi un stadion nou a fost luată pentru că studiile de inginerie au arătat că actuala arenă Old Traford poate fi extinsă de la cele 74.310 locuri din prezent până la o capacitate de cel mult 87.000 de locuri.
Practic, noul stadion va avea 13.000 de locuri în plus comparativ cu un Old Trafford modernizat și, întrucât va fi construit de la zero, va integra o zonă corporate mai extinsă, ceea ce va permite creșterea veniturilor.
De altfel, Manchester United este deja clubul din Premier League cu cele mai mari venituri obținute în zilele de meci: 137 de milioane de lire sterline (aproximativ 164 de milioane de euro) în sezonul 2023-2024 din bilete, abonamente și evenimente corporate organizate în zilele de meci.
Primele imagini cu noul stadion al lui Manchester United
Din punct de vedere vizual, noul stadion al lui Manchester United este conceput de biroul de arhitectură Foster + Partners din Marea Britanie, care este prezent inclusiv pe piața imobiliară din România.
Noul stadion iese imediat în evidență prin integrarea a trei stâlpi de susținere care au rolul de a susține o copertină translucidă care „învăluie” întregul stadion și se extinde în jurul tribunelor.

Pe lângă rolul estetic atunci când stadionul este privit de la înălțime, avantajul practic al designului este că această copertină protejează de precipitații piața publică din jurul stadionului, care va avea o suprafață de două ori mai mare decât Trafalgar Square din centrul Londrei, adică aproximativ 24.000 de metri pătrați.


Noutăți arhitecturale sunt vizibile și în interior, întrucât arhitecții au imaginat un concept de stadion deschis, orientat spre exterior prin intermediul unor balcoane perimetrale care vor oferi fanilor o perspectivă asupra zonei din jurul arenei.
În plus, arhitecții promit că fanii vor fi mai aproape de teren și că acustica va fi semnificativ mai bună comparativ cu Old Trafford, pentru a genera o atmosferă cât mai intimă.

Foster + Partners menționează că imaginile cu noul stadion reprezintă doar un punct de plecare și că designul final va fi stabilit pe baza unor studii de specialitate cu companiile de inginerie care vor fi implicate în construcție.
Old Trafford îmi trezește multe amintiri speciale, dar trebuie să fim curajoși și să profităm de această oportunitate pentru a construi o nouă casă, potrivită pentru viitor, unde putem scrie o nouă pagină de istorie.
Alex Ferguson, antrenorul lui Manchester United în perioada 1986 - 2013
Noul stadion al lui Manchester United va fi cel mai mare din Marea Britanie după capacitatea pentru spectatori. În prezent, cel mai mare stadion din Marea Britanie este Wembley (Londra) cu 90.000 de locuri, în timp ce vehicul stadion Wembley care a fost demolat a avut o capacitate de circa 100.000 de locuri pe scaune și în picioare înainte de reconfigurarea din 1985.
Cristina Neagu se va retrage din handbal la finalul acestui sezon. Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și, după ultimul ei meci oficial, vei primi în inbox o analiză cu cele mai importante performanțe pe care le-a obținut pentru echipele de club și pentru echipa națională a României.
Cum va fi integrat noul stadion într-un proiect de regenerare urbană
Noul stadion va fi amplasat în imediata apropiere a actualei arene Old Trafford și va juca un rol central în cadrul unui amplu proiect de regenerare urbană în care este implicată și primăria din Manchester.
Scopul este revitalizarea unei zone cu o suprafață de aproximativ 100 de hectare situată între Trafford Park și Salford Quays prin construirea a peste 17.000 de locuințe și a numeroase zone comerciale. Pentru conexiuni cât mai facile vor fi construite străzi noi și poduri peste canalul Manchester Ship, iar pe malul apei vor fi amenajate zone de relaxare.

Proiectul vine practic să completeze transformarea radicală prin care a trecut Trafford Park în ultimele decenii. Considerat primul parc industrial din lume, Trafford Park a găzduit facilități de producție de armament în cele două Razboaie Mondiale pentru ca din 1987 să se transforme treptat într-un parc industrial dedicat companiilor din diverse domenii de activitate. Astăzi, aici au sediul peste 1.400 de mici companii cu peste 40.000 de angajați.
Întrucât activitatea industrială a zonei s-a redus semnificativ, primăria analizează posibilitatea de a redirecționa transporturile de marfă de pe linia de cale ferată West Coast din apropierea noului stadion cu scopul de a crește capacitatea de transport pentru trenurile de călători dinspre și spre zona centrală a orașului. De altfel, există planuri inclusiv pentru construcția unei gări moderne care să fie utilizată de fanii care vin la stadion din centrul orașului sau din alte orașe.
Pe termen lung, se estimează că proiectul de regenerare urbană va crea 92.000 de locuri de muncă și va atrage 1,8 milioane de vizitatori anual în plus. În acest fel, se estimează că zona va genera un surplus de 7,3 miliarde de lire sterline (aproape 9 miliarde de euro) pe an pentru economia Marii Britanii.
Este un mini-oraș al viitorului care va genera un val de creștere și va crea o destinație globală de care localnicii vor putea fi mândri.
Norman Foster, fondator și director executiv Foster + Partners
Proiectul de regenerare urbană va începe cu construcția noului stadion, iar reprezentanții clubului sunt optimiști că lucrările ar putea dura 5 ani, în special datorită faptului că stadionul ar urma să fie gândit pe o structură modulară, cu componente prefabricate transportate rapid pe canalul Manchester Ship. Costurile sunt estimate în prezent la circa două miliarde de lire sterline, echivalentul a circa 2,4 miliarde de euro.
Stadionul va fi un catalizator pentru renașterea socială și economică a zonei, va crea locuri de muncă și va genera investiții pe termen lung inclusiv după ce stadionul va fi finalizat. Guvernul a stabilit că investițiile în infrastructură sunt o prioritate strategică în special în partea de nord a Angliei și suntem mândri să sprijinim această misiune cu un proiect cu semnificație națională și locală.
Jim Ratcliffe, coproprietar al clubului Manchester United și fondator al grupului petrochimic INEOS, care deține și cluburile de fotbal Nice (Franța) și Lausanne (Elveția) și un pachet minoritar de acțiuni la echipa de Formula 1 Mercedes.
Cu alte cuvinte, ideea de bază este că o zonă care în trecut avea un puternic caracter industrial va fi revitalizată din punct de vedere social și economic cu ajutorul unuia dintre cele mai valoroase cluburi de fotbal din lume: United avea în 2024 o valoare de brand de 1,43 miliarde de euro, conform celui mai recent raport Brand Finance.

Cine este Foster + Partners?
Biroul de arhitectură Foster + Partners care a realizat imaginile cu noul stadion al lui Manchester United a fost fondat de arhitectul englez Norman Foster în 1967. Foster + Partners are în portofoliu sediul central al Apple din California cunoscut sub numele Apple Park sau sediul european al agenției Bloomberg din Londra.
La începutul acestui an, Foster + Partners a anunțat și primele proiecte de arhitectură pe piața imobiliară din România prin intermediul unor parteneriate cu dezvoltatorul imobiliar Iulius. Astfel, arhitecții companiei au rolul de a concepe un proiect de regenerare urbană pe fosta platformă petrolieră Oil Terminal din apropiere de Gara Constanța și de a moderniza actualul proiect imobiliar Palas Iași.
Pe lângă proiectul de remodelare al complexului Palas Iași, în Iași va începe în curând și construcția unui centru de inovare cuantică cu calculatoare cuantice furnizate de IBM. Citește detalii despre acest proiect în newsletterul Patru Pereți.
Va arăta ca un cort de circ, similar cu situația clubului din ultimii ani.