Transylvania Open 2024: ghidul româncelor care participă la turneu
Cea mai puternică ediție a turneului de tenis Transylvania Open de până acum are la start 8 jucătoare din România. Turneul are loc la BTarena din Cluj-Napoca în perioada 3-11 februarie.
Turneul de tenis Transylvania Open a debutat în calendarul WTA în 2021. Cu o istorie de numai trei ani, competiția care are loc în Cluj-Napoca și-a câștigat deja reputația în calendarul circuitului feminin după ce a fost desemnat cel mai bun turneu de categorie WTA250 la precedentele două ediții pe baza voturilor exprimate de jucătoarele din circuit.
Până anul trecut, unul dintre puținele puncte slabe ale turneului a fost slotul ocupat în calendar. Pentru numeroase jucătoare de top, finalul lunii octombrie reprezintă mai degrabă o perioadă de planificare a sezonului următor sau, cum a fost cazul anul trecut, o campanie de turnee în plină desfășurare în Asia, ceea ce face ca prezența la Cluj-Napoca să se complice din punct de vedere logistic.
În acest an, organizatorii turneului au obținut însă un slot mai bun: începutul lunii februarie, adică la numai două săptămâni după Australian Open și în debutul unui nou sezon, când jucătoarele își propun să câștige cât mai multe puncte.
Lipsesc, practic, doar jucătoarele de top 30, care conform noilor reguli WTA sunt obligate să participe la turneul superior din categoria WTA500 care are loc în aceeași perioadă în Abu Dhabi. Printre ele figurează, de altfel, și Sorana Cîrstea, care nu va avea ocazia să se reîntâlnească cu fanii clujeni după eliminarea prematură în primul tur la ediția de anul trecut.
Principalul efect al noii perioade de desfășurare a turneului este că ediția din acest an este cea mai puternică de până acum din punct de vedere al valorii jucătoarelor înscrise pe tabloul principal.
Mai exact, pe baza clasamentul WTA din 29 ianuarie, poziția medie a jucătoarelor acceptate pe tabloul principal este 64, una mult mai bună comparativ cu precedentele două ediții. Si mai bună chiar și decât la ediția inaugurală la care au participat inclusiv Simona Halep (locul 18 WTA la momentul respectiv) și Annet Kontaveit (locul 14 WTA).
Am calculat poziția medie pe baza locului ocupat de fiecare jucătoare în clasamentul WTA în prima zi a turneului Transylvania Open din anul respectiv, care poate fi diferit de locul ocupat de jucătoare la data înscrierii în turneu. Am luat în calcul doar jucătoarele acceptate direct pe tabloul principal pe baza locului ocupat în clasamentul WTA. Nu am luat în calcul jucătoarele care au primit Wild Card de la organizatori sau care au ajuns pe tabloul principal după calificări.
Pentru ediția din 2024, am calculat poziția medie pe baza locului ocupat de fiecare jucătoare în clasamentul WTA în 29 ianuarie, cu o săptămână înainte de startul turneului. Poziția medie reală poate suferi modificări în cazul unor retrageri de ultim moment din turneu.
La Cluj-Napoca a avut loc în anul 2021 și turneul Winners Open, tot de categorie WTA250, la care poziția medie a jucătoarelor a fost 140.
Cronici de la cele mai importante meciuri de la Transylvania Open citești în fiecare zi de turneu la Mircea Meșter.
Ce jucătoare din România participă la Transylvania Open
În mod ironic, un tablou principal puternic reprezintă o veste mai puțin plăcută pentru jucătoarele din România, întrucât șansele ca acestea să ajungă în fazele superioare ale turneului sunt, teoretic, mai mici. În practică, așa cum ne-a demonstrat Gabriela Ruse când a ajuns în finală la ediția de anul trecut, aproape orice este posibil.
Ruse nu va putea să repete istoria de anul trecut. Chiar dacă primise un Wild Card pe tabloul principal din partea organizatorilor, sportiva a fost nevoită să se retragă din competiție cu numai patru zile înainte de debut din motive medicale.
Astfel, pe tabloul principal al ediției din acest an se află Ana Bogdan (66 WTA) și Jaqueline Cristian (89 WTA), în timp ce Miriam Bulgaru (195 WTA) și Anca Todoni (235 WTA) au primit câte un Wild Card din partea organizatorilor.
Alte patru românce au primit Wild Card pentru calificări: Andreea Mitu (220 WTA), Maria Sara Popa (446 WTA), Briana Szabo (922 WTA) și Mara Gae (1080 WTA).
Cele 8 românce de pe tabloul principal se află în perioade distincte ale carierelor. Iată evoluția în clasamentul WTA din 1 ianuarie 2023 până în prezent pentru Bogdan, Cristian și Bulgaru, cele trei jucătoare care se află în top 200 dintre româncele înscrise în turneu.
Și iată evoluția în clasamentul WTA din 1 ianuarie 2023 până în prezent și pentru Todoni, Mitu, Popa, Szabo și Gae, jucătoare aflate sub locul 200 WTA.
Câteva concluzii pe baza acestor grafice:
🎾 Ana Bogdan (31 ani) traversează cea mai bună perioadă din carieră. În ultimul an nu a coborât mai jos de locul 76 (13 februarie) și a atins cea mai bună clasare din carieră (39 WTA) după trofeul câștigat la BCR Iași Open într-un turneu de categorie WTA125. Tot anul trecut și-a mai trecut în cont un trofeu la Palermo, într-un alt turneu WTA125.
🎾 Jaqueline Cristian (25 ani) se află pe o traiectorie vizibil ascendentă încă din luna martie. S-a remarcat printr-un progres de 138 de locuri într-un interval de numai 8 săptămâni inclusiv datorită unor titluri ITF la Palmanova și Zagreb, iar acum încearcă să-și croiască drum spre un loc în top 50 WTA.
🎾 Dacă te uiți cu atenție pe grafice vei observa că Miriam Bulgaru (25 ani) este jucătoarea cu cea mai puțin abruptă pantă. A început anul trecut în preajma locului 250, iar evoluțiile bune i-au permis să devină o prezență constantă în top 200 începând din toamnă. Cel mai mult a urcat până pe locul 183 după ce a ajuns pentru prima oară într-o semifinală WTA, în turneul WTA125 de la Ljubljana.
🎾 Aflate în perioade diametral opuse ale carierelor, Andreea Mitu (32 ani) și Anca Todoni (19 ani) au avut ascensiuni fulminante în 2023 în urma unor evoluții aproape identice: ambele au început anul trecut în preajma locului 800 și au ajuns în ipostaza de a bate la porțile top 200 WTA după numai 12 luni. De altfel, Todoni a urcat aproape 400 de locuri într-un interval de două luni și jumătate, în timp ce Mitu a progresat peste 200 de locuri în 3 săptămâni.
🎾 Maria Sara Popa (18 ani) este o altă jucătoare cu o ascensiune remarcabilă în ultimul an: a început 2023 sub locul 1000, iar în prezent este în top 500, după o urcare de 149 de locuri doar în ultimele două săptămâni. Performanțele i-au permis astfel să o devanseze în clasament pe Briana Szabo (18 ani). Între timp, Mara Gae (18 ani) a debutat în clasamentul WTA cu mai puțin de 3 luni în urma.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și în curând primești în inbox o analiză despre performanțele clubului de baschet U-BT Cluj-Napoca în EuroCup.
Ce rezultate au avut româncele în ultimul an
Evoluția săptămânală în clasamentul WTA oferă unele indicii, dar este departe de a spune întreaga poveste despre rezultatele jucătoarelor. Așa că am deschis (încă un) Google Sheets, am mai dat de câteva ori Create New Chart în Datawrapper și am făcut câteva grafice care aduc un pic mai multă lumină în privința meciurilor jucate de românce în ultimul an.
Uite numărul de victorii și înfrângeri ale jucătoarelor din ianuarie 2023 până în data de 31 ianuarie inclusiv în toate turneele la care au participat (Anca Todoni urma să joace încă cel puțin un meci la un turneu ITF din India după această dată):
Și uite numărul de victorii și înfrângeri doar în turneele desfășurate indoor, adică în sală, așa cum se desfășoară și Transylvania Open:
De asemenea, e important să facem o departajare între meciurile din turneele WTA și meciurile din circuitul ITF. La cele din urmă participă de regulă jucătoare mai slab cotate care luptă pentru mai puține puncte și mai puțini bani decât în turneele WTA. Un fel de Europa League la fotbal.
Uite meciurile jucătoarelor din turneele WTA:
Și meciurile jucătoarelor din turneele ITF:
Ce concluzii tragem de aici? Uite câteva:
🎾 Ana Bogdan a câștigat mai bine de jumătate dintre meciurile de anul trecut, toate în circuitul WTA, însă are doar patru meciuri jucate indoor și toate la Transylvania Open în 2022 și 2023. De altfel, anul trecut a ajuns până în sferturile de finală.
🎾 Jaqueline Cristian este jucătoarea cu cele mai multe meciuri dintre 8 cele românce de la Transylvania Open. A câștigat 62% dintre cele 87 de meciuri jucate, însă mai mult de jumătate dintre partide au fost în turnee ITF, iar în turneele WTA are un palmares negativ (46% victorii, 54% înfrângeri).
Pe de altă parte, Jaqueline se simte ca peștele în apă când joacă indoor: aproape o treime dintre meciuri le-a jucat indoor și a câștigat 69% dintre ele. Iar cea mai bună veste vine acum: patru dintre cele șase sferturi de finală din carieră în turnee WTA le-a jucat în turnee indoor. Unul dintre ele chiar la Transylvania Open în 2021, când a fost invinsă de Simona Halep.
🎾 Miriam Bulgaru și-a concentrat atenția pe turnee ITF (65% dintre meciuri), însă are un palmares pozitiv în turneele WTA, cu 14 victorii și 13 înfrângeri. În plus, a bifat și 9 meciuri indoor, cu un procentaj de reușită de peste 50%. Două dintre meciuri au avut loc chiar la Transylvania Open.
🎾 Anca Todoni și Andreea Mitu au jucat peste 70 de meciuri în ultimul an, însă cea mai mare parte a acestora au fost în turnee ITF. Cumva inevitabil, cele două au jucat și un meci direct în 1 noiembrie la un ITF din Heraklion, iar victoria i-a revenit Ancăi. Todoni va juca pentru prima oară la Transylvania Open și este singura dintre cele 8 care nu a jucat niciun meci indoor din 2023.
🎾 Maria Sara Popa a jucat nu mai puțin de 65 de meciuri ITF și a câștigat 69% dintre ele. Secretul succesului? A concurat în special într-o gamă inferioară de turnee din circuitul ITF, inclusiv în București, Bacău, Bistrița, Buzău și Brașov, astfel că a ajuns frecvent în fazele superioare. De altfel, a reușit să câștige turneul de la Brașov. În circuitul WTA a concurat în calificările de la Transylvania Open și a ajuns până în optimi la Țiriac Foundation Trophy de la București (WTA125).
🎾 Briana Szabo și Mara Gae sunt la începutul carierelor și au bifat câte un singur meci WTA până acum, ambele desfășurate anul trecut la Transylvania Open. Prezența la Transylvania Open este importantă pentru că le ajută să capete experiență într-un mediu mult mai competitiv decât ITF-urile la care participă de obicei.
Turneul de tenis Transylvania Open are loc în perioada 3-11 februarie la sala polivalentă BTarena din Cluj Napoca. Biletele costă între 65 lei în primul tur și 190 lei la finală și sunt disponibile pe Entertix. Turneul este transmis în direct pe postul de televiziune Pro Arena și pe platforma de streaming Voyo.