Avancronică Australian Open: patru românce joacă în calificări
Anca Todoni, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Miriam Bulgaru reprezintă România în calificările de la Australian Open, care au loc în perioada 6-9 ianuarie și sunt transmise integral pe platforma Max.
Melbourne găzduiește la jumătatea lunii ianuarie primul turneu de Grand Slam al sezonului de tenis. Până la primele meciuri de pe tabloul principal programate în 12 ianuarie, 128 de jucătoare luptă într-un sistem de calificări în trei runde pentru a obține unul dintre ultimele 16 locuri disponibile.
Printre ele ar fi trebuit să se numere și Simona Halep, întrucât organizatorii Australian Open i-au acordat un wildcard în 18 decembrie, însă jucătoarea a anunțat ulterior în 26 decembrie că nu va putea concura din cauza unor probleme fizice la genunchi și umăr.
Chiar și în acest context, pe tabloul calificărilor pentru Australian Open se află patru jucătoare din România, fiecare dintre ele aflate în etape distincte ale carierelor.
Anca Todoni: progresele continuă
Anca Todoni va începe calificările de la Australian Open pe locul 110 WTA, cea mai bună clasare din carieră, în contextul în care cu exact doi ani în urmă ocupa doar locul 822 WTA. Anul trecut, jucătoarea de 20 de ani a câștigat primele turnee WTA 125 la Bari (Italia) și Santa Cruz (Bolivia) și a debutat pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam la Wimbledon, după ce a trecut de trei tururi de calificări.
Pentru Todoni, noul sezon a început cu turneul WTA 500 de la Brisbane (Australia). Mai întâi, ea a trecut de două tururi de calificări împotriva unor jucătoare mai slab cotate pentru ca în primul tur de pe tabloul principal să o învingă pe Cristina Bucșa (locul 103 WTA) și să obțină astfel prima sa victorie din carieră într-un turneu WTA 500. Printre altele, Todoni a salvat trei mingi de set pentru ca apoi să câștige 6 game-uri consecutive și un tie-break.
În al doilea tur, jucătoarea din Timișoara a pierdut în două seturi cu Linda Noskova (26 WTA). A fost abia a doua întâlnire cu o jucătoare din top 50 după meciul cu Coco Gauff de la Wimbledon, întâlnire în care a intrat greu în meci (doar două lovituri câștigătoare în primul set), pentru ca apoi cei 6 ași din setul 2 să fie insuficienți pentru a împinge meciul în decisiv în absența unui break.
🎾 La ce să ne așteptăm în calificări: Dintre cele patru românce, Anca Todoni are de departe cele mai mari șanse să ajungă pe tabloul principal al turneului, mai ales că reușește să se impună fără mari emoții în compania jucătoarelor din afara top 100.
Ana Bogdan: sănătate înainte de toate
În ultima jumătate de an, Ana Bogdan a trecut de turul inaugural la numai două turnee WTA, ambele de categorie WTA 250. De fiecare dată a ajuns în sferturile de finală, la Cleveland (SUA) și Osaka (Japonia), însă aceste performanțe nu au putut opri căderea abruptă în clasamentul general de pe locul 59 WTA ocupat în iunie 2024 până pe locul 114 WTA ocupat în prezent.
La fel ca și Todoni, jucătoarea de 32 de ani a început noul sezon la Brisbane, acolo unde a trecut de cele două runde de calificări și a câștigat cu 6-2 primul set din primul tur de pe tabloul principal cu o adversară mult mai dificilă: Anastasia Potapova, locul 35 WTA.
Ulterior, Bogdan a cedat cu 2-6 în setul 2 și, la scurt timp după începerea setului decisiv, s-a retras din competiție din cauza unor probleme fizice. Bogdan nu a acuzat o durere anume, ci mai degrabă o epuizare fizică generală, cauzată posibil și de umiditatea excesivă de la Brisbane, care a ajuns la 90% în timpul meciului.
🎾 La ce să ne așteptăm în calificări: În mod normal, Ana Bogdan nu ar trebui să aibă emoții pentru a ajunge pe tabloul principal, însă starea de sănătate incertă și lipsa de rezultate din ultima perioadă îndeamnă la precauție.
Gabriela Ruse: miza pe dublu
Pentru Gabriela Ruse, punctele de referință ale anului trecut la simplu sunt un sfert de finală la Rouen (WTA 250), două semifinale la Paris și Hamburg (ambele WTA 125) și, mai ales, un tur trei la US Open jucat împotriva Paulei Badosa și pierdut în tie-break-ul setului decisiv după un meci intens.
Pe de altă parte, de atunci și până în prezent a mai obținut o singură victorie pe tabloul principal al unui turneu (Hong Kong, WTA 250), parțial și din cauza unor accidentări frecvente care au ținut-o departe de terenul de tenis. De altfel, de la începutul lunii octombrie, Ruse a jucat la numai două turnee.
Prin urmare, chiar dacă a revenit pentru scurt timp în top 100 WTA în septembrie 2024, Gabriela Ruse începe noul sezon pe poziția 121 WTA.
Pe de altă parte, Ruse a avut un sezon foarte bun la dublu: a ajuns în semifinale la Roland Garros împreună cu Marta Kostyuk și a câștigat turneele de la Hong Kong și Angers împreună cu Monica Niculescu.
🎾 La ce să ne așteptăm în calificări: Gabriela Ruse a demonstrat frecvent că, în competițiile cu miză majoră, poate învinge inclusiv adversare teoretic mai puternice. La turneele de Grand Slam s-a remarcat însă în special prin prestațiile din proba de dublu.
Miriam Bulgaru: în căutarea primei calificări
După ce și-a petrecut prima jumătate a anului în special în turnee ITF, Miriam Bulgaru a concurat mai des la turnee WTA, însă singurul turneu la care a obținut mai mult de o victorie pe tabloul principal a fost cel de la București.
De altfel, la Țiriac Foundation Trophy de la București a obținut și primul titlu WTA din carieră, care i-a permis să urce pe locul 178 WTA, cea mai bună clasare din carieră. Totuși, cu excepția finalistei Kathinka von Deichmann, toate celelalte adversare ale lui Miriam Bulgaru din acest turneu au fost mai slab poziționate decât ea în clasamentul WTA.
După victoria de la București, Bulgaru a participat la șase turnee WTA din America de Sud și Statele Unite, însă la niciunul dintre ele nu a reușit să treacă de primul tur. Același deznodământ s-a înregistrat și la Auckland (WTA 250), în primul turneu al noului sezon, în care Bulgaru a cedat în primul tur cu Emina Bektas după ce a salvat patru mingi de meci în setul decisiv. Implicit, Bulgaru a coborât până pe locul 213 WTA.
📖 Citește pe Patru Tribune cum a câștigat Miriam Bulgaru primul titlu WTA din carieră la Țiriac Foundation Trophy.
🎾 La ce să ne așteptăm în calificări: Miriam Bulgaru va fi la a șaptea prezență în calificările unui turneu de Grand Slam. Până acum a ajuns de două ori în turul al doilea al calificărilor, de fiecare dată la Roland Garros, iar forma recentă nu oferă indicii că de această dată va reuși să ajungă pe tabloul principal.
📅 Calificările pentru Australian Open vor avea loc în perioada 6-9 ianuarie. Toate meciurile din calificări sunt disponibile live și pot fi urmărite ulterior on-demand pe platforma de streaming Max prin achiziționarea pachetului opțional Sport.
Sorana Cîrstea, Irina Begu și Jaqueline Cristian sunt prezente direct pe tabloul principal al turneului. Avancronica despre cele trei jucătoare vine în curând în newsletterul Patru Tribune. Abonează-te și o primești la tine în inbox.
📖 Citește pe Patru Pereți povestea Rod Laver Arena, arena principală a turneului de tenis Australian Open, cu detalii inedite de la inaugurarea din 1988 și informații tehnice despre acoperișul retractabil și suprafața de joc.