Cum a câștigat Miriam Bulgaru primul titlu WTA din carieră la Țiriac Foundation Trophy
Miriam Bulgaru a obținut la București primul titlu WTA din carieră după cinci meciuri în care a demonstrat că este capabilă să revină în momente dificile și să adopte un stil de joc variat.
Turneul de tenis Țiriac Foundation Trophy a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție și a avut pe tabloul principal nu mai puțin de nouă jucătoare din România. Printre ele, veterana Irina Begu și revelația Anca Todoni.
Cu toate acestea, jucătoarea din România cu cea mai bună evoluție a fost Miriam Bulgaru, care la capătul unei săptămâni cu cinci meciuri a câștigat pentru prima oară în carieră titlul la un turneu de categorie WTA.
Pe parcursul săptămânii am fost aproape în fiecare zi în tribunele Centrului Național de Tenis și am văzut toate meciurile lui Miriam Bulgaru, cu excepția confruntării din primul tur. Uite ce am remarcat în meciurile jucătoarei născută în 1998 la Alba Iulia.
Turul 1: 6-1, 6-3 cu Nicole Fossa Huergo (351 WTA)
Într-un anonimat complet cu tribunele goale, lucru de înțeles într-o zi de marți la ora 10:00, Miriam Bulgaru și-a început călătoria la Țiriac Foundation Trophy cu o victorie scurtă, 6-1, 6-3, în numai o oră și 11 minute. Adversara? Italianca de 29 de ani Nicole Fossa Huergo, care a ajuns pe tabloul principal ca Lucky Loser după retragerea celei de-a doua favorite a turneului.
A fost un meci fără istoric, chiar dacă nu a fost totul perfect: Bulgaru și-a pierdut serviciul la 5-0 în primul set și în debutul celui de-al doilea set. A fost însă un bun antrenament fără public pentru restul turneului, iar asta s-a văzut încă din turul următor.
Optimi de finală: 6-4, 6-4 cu Dejana Radanovic (245 WTA)
Dacă ai văzut vreun meci de-al lui Miriam Bulgaru din tribune, știi deja că românca își verbalizează foarte mult emoțiile pe care le simte după ratarea unor puncte. Uneori pare (și probabil chiar este) foarte nervoasă pe propria evoluție, se ceartă pentru execuțiile ratate și pare că pune antrenorului întrebări la care nu poate primi răspuns pe loc.
Am fost însă surprins ca în meciul cu Radanovic din optimile de finală să o văd nervoasă inclusiv după câștigarea unui game. Ce mi-a plăcut însă a fost capacitatea de a se adapta rapid în momentul în care a fost condusă cu 3-1 după pierderea propriului serviciu: a făcut imediat rebreak după un game de 15 puncte în care a fructificat a patra minge de break, pentru ca apoi să câștige cinci din următoarele șase game-uri și, implicit, primul set. Chestie de moral, probabil.
Mi-a plăcut și intuiția de a profita de pauza de toaletă a adversarei de după primul set pentru a merge la antrenorul Ionuț Brătulescu pentru sfaturi. Nu au lipsit gesturile care trădau nervozitatea pentru lipsa de acuratețe a unor lovituri, însă acea conversație de 3-5 minute a avut probabil o contribuție la parcursul din al doilea set.
E adevărat că la un moment dat și-a pierdut serviciul, însă a revenit imediat în joc și apoi și-a adjudecat victoria cu 6-4, 6-4 la a doua minge de meci într-un nou game cu 15 puncte în care a salvat patru mingi de break.
Sferturi de finală: 6-2, 6-2 cu Alevtina Ibragimova (335 WTA)
Meciul cu rusoaica Alevtina Ibragimova în vârstă de numai 19 ani a părut chiar mai simplu decât cel din optimi și doar un pic mai dificil decât cel din primul tur. A fost al doilea cel mai scurt meci jucat de Bulgaru la acest turneu (o oră și 23 de minute), meciul în care a pierdut cele mai puține game-uri (patru, la fel ca în primul tur), dar și meciul în care a părut să exerseze mai multe tipuri de lovituri decât în fazele inițiale ale turneului.
Am remarcat mai ales numeroasele scurte, unele reușite, altele mai puțin, ceea ce a determinat-o chiar să spună răspicat că „nu înțeleg de ce nu-mi intră scurta”. Am remarcat însă și loviturile puternice în lung de linie și frecventele schimbări de direcție care i-au adus puncte prețioase și i-au permis să scurteze punctele.
Au fost, este drept, și câteva momente tensionate. În primul set, la scorul de 5-2 și pe propriul serviciu, Bulgaru a ratat primele două mingi de set, fapt ce l-a determinat pe Ion Țiriac, prezent în tribune la numai două rânduri de scaune în spatele meu, să-i șoptească directorului Cosmin Hodor că „dacă pierde game-ul ăsta, va începe să aibă probleme”. Nu a fost cazul, pentru că Bulgaru a fructificat următoarea minge de set, iar Țiriac a părăsit tribunele, parcă anticipând deznodământul: al doilea set a decurs după un scenariu foarte asemănător, cu același scor: 6-2.
Semifinale: 3-6, 6-3, 6-2 cu Ekaterine Gorgodze (426 WTA)
Semifinala cu Ekaterine Gorgodze a început sub semnul echilibrului. Niciuna dintre cele două jucătoare nu a reușit să se desprindă la două game-uri, în ciuda faptului că în primele șase game-uri au existat patru break-uri.
La 3-3 și 30-30, o ploaie puternică de scurtă durată a forțat suspendarea meciului pentru aproximativ 30 de minute. Se spune că astfel de perioade de pauză forțată pot fi decisive pentru rezultatul unui meci, iar prima impresie la reluarea partidei a fost că Miriam Bulgaru nu a reușit să reintre în joc.
Cu numeroase greșeli nerfoțate, Bulgaru a pierdut cinci game-uri consecutive la reluarea meciului și scorul a devenit rapid 6-3, 2-0 pentru Gorgodze. Românca avea nevoie ca de aer de un game pentru a reintra în meci și, mai presus de toate, pentru a-și recăpăta măcar parțial moralul. Și a venit la momentul oportun, pe propriul serviciu, într-un game tensionat și lung în care a pierdut un punct pentru că a lovit cu racheta pe lângă minge, dar în care a și salvat trei mingi de break.
Atât de tensionat era meciul în acel moment, încât după ratarea unei mingi Bulgaru a rostit un „Ce vreeei?!” lung și apăsat în direcția antrenorului Ionuț Brătulescu aflat în colțul opus al arenei.
Totuși, de la acel 3-6, 1-2, Miriam Bulgaru a exploatat la maxim momentul, a făcut rapid două break-uri și, chiar dacă a pierdut un game la zero pe serviciul adversarei, a servit cu succes pentru câștigarea celui de-al doilea set al meciului. Și uite așa, după cinci game-uri consecutive pentru Gordgodze, Bulgaru a câștigat șase dintre următoarele șapte game-uri pentru a duce meciul în decisiv.
Gorgodze a simțit momentul bun al adversarei și a încercat să o destabilizeze. Mai întâi i-a reproșat fără efect arbitrei că Bulgaru vorbește cu ea însăși „după fiecare punct pierdut. Sunt sătulă de asta!”, pentru ca apoi să conteste în mod repetat deciziile arbitrei chiar și atunci când acestea erau evident corecte și din tribună.
Primele cinci game-uri din ultimul set s-au desfășurat după un scenariu identic cu cele din primul set. La 3-2 pentru Bulgaru, românca a reușit însă să se desprindă și să câștige al șaselea game al setului la a cincea încercare de a-l închide, pentru a confirma ulterior cu un break la zero. Apoi a servit pentru meci, a salvat o minge de break și a câștigat confruntarea la prima minge de meci pe care a avut-o.
După două ore și 26 de minute de muncă întrerupte de o rupere de nori, Bulgaru a ajuns în prima ei finală într-un turneu de categorie WTA. O ultimă statistică pentru a înțelege echilibrul meciului: scorul la numărul total de puncte în meci a fost 92-90 pentru Bulgaru.
Finala: 6-3, 1-6, 6-4 cu Kathinka von Deichmann (199 WTA)
Debutul într-o finală WTA, mai ales în fața propriilor suporteri și a unor oaspeți de gală precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Sorana Cîrstea sau Ion Țiriac, poate fi intimidant. Și totuși, în primul set al finalei cu von Deichmann, Miriam Bulgaru a arătat de departe cel mai bun tenis al ei din această săptămână, semn că a intrat pe teren bine pregătită mental.
A fost un prim set în care a preluat inițiativa de la bun-început și a variat jocul între scurte bine plasate și lovituri puternice în lung de linie. A anticipat bine jocul, a prins-o de multe ori pe picior greșit pe adversară și a luptat pentru puncte care păreau pierdute. Și, spre deosebire de toate celelalte meciuri ale ei, a fost foarte calmă. 6-3 în 42 de minute, fără game pierdut pe propriul serviciu.
A început setul 2 cu un break, însă o durere în zona inghinală a piciorului stâng a schimbat complet datele problemei: au urmat șase game-uri consecutive pentru von Deichmann întrerupte de un time-out medical și, implicit, pierderea setului cu 1-6. Au fost momente când era vizibil că Bulgaru se deplasează cu dificultate pe piciorul stâng, au fost foarte multe greșeli neforțate, au apărut din nou reproșurile cu voce tare la adresa propriului ei joc.
Și apoi a venit setul decisiv. Unul mult mai echilibrat decât primele două, în care Bulgaru a acoperit terenul mai bine. Au apărut din nou scurtele, s-au redus greșelile neforțate și s-a mers regulamentar până la 4-4. Și, după ce a câștigat pe propriul serviciu, Bulgaru a închis meciul cu un break la prima minge de titlu într-un moment în care tie-break-ul părea tot mai aproape.
6-3, 1-6, 6-4 în finală și Miriam Bulgaru a câștigat primul titlu WTA din carieră. O performanță care ar trebui să-i ofere în primul rând încredere că este pe drumul cel bun.
Pentru Bulgaru urmează o săptămână de pauză și apoi participarea la un turneu ITF 75 la Lisabona. Ceva îmi spune însă că în curând o vom vedea mult mai des în turneele WTA.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și în curând primești în inbox un interviu cu Mihai Silvășan, antrenorul echipei U-BT Cluj-Napoca, despre noul sezon de baschet în EuroCup și Liga Națională de Baschet Masculin.
Încă trei idei despre Miriam Bulgaru
🎾 Chiar dacă pe tabloul principal al turneului au fost 9 jucătoare din România, Miriam Bulgaru a fost singura româncă de pe jumătatea inferioară a tabloului. Prin urmare, ea ar fi putut juca împotriva unei românce doar în finală.
🎾 Cu excepția finalistei Kathinka von Deichmann (199 WTA), toate celelalte adversare ale lui Miriam Bulgaru (202 WTA) din acest turneu au fost mai slab poziționate decât ea în clasamentul WTA. În plus, una dintre adversare a fost Lucky Loser (Nicole Fossa Huergo), iar alte două au venit din calificări (Alevtina Ibragimova și Ekaterine Gorgodze).
🎾 În urma victoriei de la Țiriac Foundation Trophy, Miriam Bulgaru a urcat pe locul 178 WTA și este la cea mai bună clasare din întreaga carieră. Precedentul Career High a fost locul 183 WTA ocupat în această vară.
Ce au făcut celelalte românce din turneu
🎾 Anca Todoni (132 WTA) a debutat în turneu cu un bandaj la umărul drept și a cerut time out medical pentru un masaj în zona respectivă. Nu a lăsat senzația că este o problemă gravă, în cele mai multe cazuri a servit puternic și în cele din urmă a câștigat meciul cu Dalila Jakupovic (258 WTA) cu 7-5, 6-3. Două zile mai târziu, cu numai câteva minute înainte de meciul din optimi cu Anouk Koevermans, s-a retras din turneu din cauza problemei de la umăr.
🎾 Irina Begu (107 WTA) a fost cea mai bine clasată jucătoare din România din acest turneu. A trecut în primul tur de Cristina Dinu (243 WTA), care s-a retras din cauza unei accidentări, pentru ca apoi să fie eliminată în optimi de o altă româncă, Patricia Țig (300 WTA).
🎾 Patricia Țig a profitat la maxim de un wild card pentru a ajunge până în semifinale. După ce a trecut de Irina Bara (235 WTA) în primul tur și de Begu în optimi, Țig a eliminat-o în sferturi în trei seturi pe Anouk Koevermans într-un meci greu, încheiat târziu în noapte din cauza unor reprize succesive de ploaie. A pierdut semifinala cu Kathinka von Deichmann parțial din cauza unei accidentări la coapsă care i-a afectat în mod vizibil mobilitatea pe teren.
🎾 Georgia Crăciun (432 WTA), Ilinca Amariei (357 WTA) și Maria Sara Popa (404 WTA) au primit wild card-uri pe tabloul principal și au fost eliminate în primul tur.
Importanța turneelor de tenis desfășurate în România
Turneele de tenis desfășurate în România au o contribuție majoră la dezvoltarea tinerelor jucătoare din țara noastră. Ca exemplu, uite doar câteva „borne” din cariera lui Miriam Bulgaru:
🎾 În iulie 2018 a debutat în circuitul WTA la turneul de tenis Bucharest Open.
🎾 În octombrie 2023 a obținut prima victorie din carieră în circuitul WTA la Transylvania Open de la Cluj-Napoca, când a primit un wild card și câștigat meciul cu İpek Öz cu 7-5, 6-3.
🎾 În iulie 2024 a obținut a doua cea mai importantă victorie din carieră la Iași Open, când a învins-o pe Tatjana Maria (locul 59 WTA, favorita 2) cu 6-4, 6-2. Cea mai mare victorie rămâne cea cu Sorribes Tormo Sara (locul 49 WTA) din iunie 2024.
🎾 În septembrie 2024 a câștigat primul titlu într-un turneu WTA la Țiriac Foundation Trophy de la București, după ce a învins-o în finală pe Kathinka von Deichmann cu 6-3, 1-6, 6-4.
Toate aceste performanțe au fost obținute în România și reprezintă practic o rampă de lansare, întrucât punctele câștigate în astfel de turnee permit jucătoarelor să-și îmbunătățească poziția în clasamentul WTA și să ajungă astfel pe tabloul principal la turnee mai puternice.
Pe lângă acest aspect practic, la astfel de turnee desfășurate în țară jucătoarele sunt încurajate din tribune de fani, dar și de rude și prieteni care altfel nu au ocazia să le vadă în meciuri oficiale. Sunt turnee unde costurile de participare sunt mult mai reduse decât la turneele din străinătate și la care jucătoarele din România pot primi wild card-uri din partea organizatorilor pentru a juca pe tabloul principal chiar dacă nu au un clasament suficient de bun. Sunt turnee esențiale pentru a căpăta experiență.
Țiriac Foundation Trophy este unul dintre cele trei turnee WTA organizate în România și este de categorie WTA125. Celelalte două turnee sunt mai puternice, de categorie WTA250, și se desfășoară anual la Cluj-Napoca (Transylvania Open, în februarie) și Iași (Iași Open, în iulie).
Pe de altă parte, Țiriac Foundation Trophy este „perla coroanei” în rândul turneelor de tenis organizate de Fundația Țiriac. În ultimii ani, Fundația Țiriac a dezvoltat un circuit propriu cu 14 turnee de tenis ITF (categorie inferioară WTA în care jucătorii și jucătoarele fac tranziția spre „tenisul mare”). În total, circuitul Romanian Tennis Series include opt turnee pentru tenisul feminin și șase turnee pentru tenisul masculin desfășurate în orașe precum București, Brașov, Bistrița, Cluj-Napoca, Oradea sau Arad, prin care Fundația Țiriac încearcă să ajute tinerii jucători și tinerele jucătoare să facă pasul spre circuitul WTA.