Cum a fost la Iași Open
Turneul de tenis Iași Open a oferit un nou sfert de finală pentru Jaqueline Cristian, primul titlu WTA pentru Mirra Andreeva și o demonstrație de tenis semnată de Olga Danilovic.
Săptămâna asta am fost câteva zile la Iași la turneul de tenis Iași Open, găzduit ca de obicei de Baza Sportivă Ciric.
La această a treia ediție, turneul a devenit și mai important în calendarul WTA după ce a făcut pasul de la categoria WTA 125 la WTA 250, iar acest lucru se reflectă și în calitatea tabloului principal al turneului.
Chiar dacă unele dintre favorite s-au retras din turneu pe ultima sută de metri, cum se întâmplă de altfel la aproape orice turneu de acest nivel, Iași Open a avut parte de un tablou puternic cu Mirra Andreeva cap de afiș, care a obținut la Iași primul titlu WTA din carieră.
Uite cum a arătat tabloul Iași Open începând cu faza optimilor de finală:
În total am văzut din tribune șapte meciuri, iar în cinci dintre ele au fost implicate jucătoare din România. Uite ce am remarcat în meciurile pe care le-am urmărit de la fața locului.
Cel mai intens meci al turneului: Jaqueline Cristian - Gabriela Ruse
Programat la finalul zilei de marți, meciul din optimile de finală dintre Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse a fost unicul duel românesc de la Iași Open. Ruse ne-a obișnuit în trecut cu meciuri maraton de peste 3 ore, așa că mă așteptam la ceva asemănător și acum. Iar așteptările nu au fost înșelate.
Primul set a fost unul echilibrat, în care cele două jucătoare și-au împărțit inclusiv break-urile, iar unele game-uri au fost lungi, cu 3-4 egalități la 40-40, în special pe serviciul lui Ruse. Cristian a părut însă permanent să aibă prima inițiativă, să fie mai sigură pe lovituri și a câștigat primul set printr-un break într-un game în care a fost condusă inițial cu 40-0.
Ca și în multe alte meciuri, Ruse a reușit să revină în al doilea set printr-un break timpuriu pe care l-a consolidat cu un joc mult mai ofensiv și cu lovituri mai precise. În plus, la 4-2 pentru Ruse, Cristian a avut un scurt moment de nervozitate în care a lovit zgura de lângă propria bancă cu două rachete.
Efectul? Cristian a câștigat trei game-uri consecutive și a dus setul în tie-break, iar Ruse a avut din nou un moment foarte bun și s-a impus lejer cu 7-1. A fost însă ultima perioadă bună în jocul lui Ruse, întrucât a părut să clacheze în setul decisiv, în care Cristian a condus cu 5-0 înainte să obțină victoria cu 6-2.
În total, meciul a oferit nu mai puțin de 28 de mingi de break și peste 100 de greșeli neforțate din partea celor două jucătoare în cele 226 de puncte jucate, iar confruntarea a rămas în statistici și drept cel mai lung meci de la Iași Open: 3 ore și 5 minute.
Cred că a fost mai degrabă o luptă mentală. Amândouă suntem jucătoare bune, amândouă am avut un nivel foarte bun și am luptat din greu. Îmi pare rău că am jucat acest meci așa devreme, în optimi, amândouă meritam să mergem mai departe.
Jaqueline Cristian după meciul cu Gabriela Ruse
Accesul în sferturile de finală i-a asigurat lui Jaqueline Cristian suficient de multe puncte pentru a urca pe locul 57 WTA în clasamentul general, ceea ce reprezintă cea mai înaltă clasare din carieră. Practic, este o confirmare că Jaqueline traversează cea mai bună perioadă a carierei, precedenta performanță fiind locul 58 WTA ocupat în februarie 2022 înainte de accidentarea de la Doha.
Jaqueline Cristian: al doilea sfert de finală consecutiv în WTA 250
Printre zilele cu mult soare, la Iași s-au strecurat și zile cu furtuni puternice care au amânat o serie de meciuri. Finala dintre Mirra Andreeva și Elina Avanesyan s-a amânat cu mai bine de 4 ore și s-a încheiat aproape de miezul nopții, însă cel mai afectat duel a fost cel dintre Jaqueline Cristian și Elina Avanesyan din sferturile de finală.
Meciul a început miercuri la ora 17:00 cu 9 puncte consecutive pentru adversară, ceea ce a determinat-o pe Jaqueline să lovească cu putere în minge spre prelata din spatele terenului pentru a se descărca nervos.
La 2-0 și 40-40 pentru Avanesyan, o ploaie torențială de peste o oră a determinat organizatorii să reprogrameze meciul pentru a doua zi la ora 11:00. Avanesyan a controlat în continuare jocul cu lovituri mai bine plasate și a profitat de numeroasele greșeli comise de româncă. La 3-1, Cristian a avut o nouă ieșire nervoasă, când a aruncat puternic racheta spre aceeași prelată din spatele terenului.
Au urmat schimburi mai lungi de mingi și două break-uri pentru Cristian, care nu a avut însă capacitatea de a reveni cu adevărat în joc pe tabela de marcaj. În al doilea set, la 5-3 pentru Avanesyan, aceasta din urmă a avut nu mai puțin de 5 mingi de meci pe serviciul româncei, care a reușit să le salveze pe toate. Game-ul imediat următor a fost însă și ultimul al meciului.
La câteva ore după meciul cu Avanesyan, Jaqueline Cristian a plecat la Paris, acolo unde reprezintă România la Jocurile Olimpice. A intrat pe teren la numai două zile după sfertul de finală și a progresat în turul 2 după ce a învins-o pe Caroline Garcia în trei seturi.
Cel mai spectaculos meci al turneului: Mirra Andreeva - Olga Danilovic
La aproape orice turneu de tenis, inclusiv la cele de Grand Slam, tribunele sunt pline în special la finală, în timp ce la meciurile din tururile anterioare vin mai degrabă fanii hardcore ai sportului. Uite un pont util pentru ediția viitoare a turneului: dă o șansă și altor meciuri. Nu de alta, dar cel mai spectaculos meci pe care l-am văzut eu din tribune la turneu s-a jucat în semifinala dintre Mirra Andreeva și Olga Danilovic.
A fost un meci cu schimburi lungi de mingi, în care răbdarea a fost elementul cheie, dar și cu lovituri puternice plasate la limita liniei de demarcație a terenului în speranța de a închide punctul repede. A fost un meci cu scurte imprevizibile care au declanșat sprinturi spectaculoase mai mult sau mai puțin reușite din partea adversarei și un meci cu schimbări bruște de direcție. Mai bine de două ore și jumătate de tenis în care singurele momente moarte au fost pauzele dintre game-uri.
Iar spectacol a fost nu doar pe teren, ci și pe tabelă. Meciul a început cu 4-0 pentru Danilovic, care apoi la 5-3 a reușit să salveze două mingi de break pentru a-și adjudeca primul set. Andreeva a știut însă să gestioneze momentul dificil și a câștigat al doilea set cu 6-3 chiar dacă l-a început cu pierderea propriului serviciu. Setul 3 a fost un roller-coaster cu nu mai puțin de cinci break-uri în primele șase game-uri înainte ca adolescenta de 17 ani să salveze două mingi de meci. Afectată probabil mental de mingile de meci ratate, Danilovic a pierdut complet controlul în tie-break și a cedat cu 1-7.
Confirmarea turneului: Mirra Andreeva
Sosită la Iași din postura de principală favorită, Mirra Andreeva a etalat un tenis prin care ne-a arătat câteva dintre motivele pentru care a ajuns pe locul 31 WTA la frageda vârstă de 17 ani.
E vorba în primul rând de modul în care joacă tenis. Cu un prim serviciu care depășește frecvent 170 km/h (spre comparație, adversara ei din finală a servit cu 110-120 km/h), Andreeva oferă un tenis plăcut ochiului, cu lovituri câștigătoare în lung de linie, cu schimbări bruște de ritm, uneori cu scurte, deseori cu mult efort fizic.
Ce m-a impresionat însă pe mine mai mult decât prestația artisitică a fost capacitatea mentală. La numai 17 ani, Andreeva a știut să gestioneze mai multe momente dificile în care inclusiv jucătoare cu mai multă experiență ar fi cedat. Momente precum acel 0-4 din debutul semifinalei cu Danilovic, plus două mingi de meci salvate și ușurința cu care s-a impus în tie-break-ul setului decisiv cu 7-1. Și momente din finala cu Elina Avanesyan, inclusiv startul amânat cu peste 4 ore din cauza ploii care poate bulversa pregătirea fizică și mentală, plus capacitatea de a reveni după un prim set pierdut în ciuda unor ușoare probleme de natură medicală.
Poate că unii vor spune că Andreeva a câștigat finala pentru că Avanesyan a cedat fizic pe final după un maraton de 3 meciuri în 36 de ore. Poate că asta explică foarte bine și motivele pentru care Avanesyan a câștigat doar 6 puncte în ultimele 7 game-uri înainte de a abandona. Doar că, mai ales după ce am văzut semifinala cu Danilovic, ceva îmi spune că Andreeva ar fi câștigat trofeul chiar dacă Avanesyan ar fi jucat la 100% din potențialul fizic.
Sigur, jocul principalei favorite nu a perfect. Ba chiar au existat momente în care a comis greșeli nepermise pe care le putea plăti scump: în setul 2, la 3-3 și, ulterior, la 4-4, Andreeva a ales să atace mingi care ar fi ieșit cu mult în aut. De fiecare dată, loviturile sale au ajuns în aut de cealaltă parte a fileului.
Pentru Andreeva, Iași va rămâne probabil unul dintre locurile la care se va gândi mereu cu plăcere și pe care va dori să le revadă inclusiv după ce va ieși la pensie. Pentru că a obținut aici primul titlu din carieră în circuitul WTA și a urcat pe locul 23 WTA, cea mai bună clasare din scurta sa carieră.
Vreau să-mi mulțumesc și mie pentru faptul că am continuat să lupt (n.r - după primul set pierdut). A fost o săptămână minunată pentru mine și va rămâne în inima mea pentru mult, mult timp.
Mirra Andreeva după câștigarea Iași Open
Surpriza turneului: Olga Danilovic
Născută la Belgrad în 2001 și ocupanta locului 148 WTA, Olga Danilovic a sosit la Iași cu perspectiva de a întâlni pe traseu două favorite și revelația anului în tenisul românesc înainte de a da piept cu Andreeva în semifinale. În ciuda misiunii dificile pe hârtie, jucătoarea din Serbia a obtinuț la Iași cea mai bună performanță de după cucerirea titlului în turneul WTA 125 de la Bastad din 2023.
După ce a pierdut un set în primul tur în fața Annei Blinkova (favorita 4), am văzut-o pe Danilovic la muncă în meciul cu Anca Todoni și mi-a atras atenția prin calmul și concentrarea cu care trimite mingile în terenul advers, parcă după un plan bine pus la punct înaintea confruntărilor.
Nici Anna Bondar (favorita 8) nu i-a putut sta în cale în sferturile de finală, pentru ca în semifinala cu Andreeva să demonstreze că nu a ajuns întâmplător în această fază a competiției. În meciul cu principala favorită am ajuns în tribune când scorul era deja 3-0 în primul set, dar nu pentru Andreeva, ci pentru Danilovic. M-am uitat de două ori pe tabelă să fiu sigur chiar în momentul în care Danilovic câștiga un nou break pentru 4-0.
La 5-3 în setul decisiv a avut chiar și două mingi de meci și, chiar dacă nu a reușit să le fructifice, sârboaica poate pleca de la Iași cu zâmbetul pe buze după un meci maraton de aproape 3 ore și cu o urcare sănătoasă de 27 de locuri în clasamentul WTA.
Cum au jucat celelalte românce de pe tabloul principal
Ți-ai dat deja seama că Iași Open a fost un turneu atractiv fără să menționez prea mult despre jucătoarele din România, cu excepția meciului direct dintre Cristian și Ruse. Pe tabloul principal al turneului au mai fost prezente trei jucătoare.
Am văzut-o pe Anca Todoni în meciul din optimile de finală cu Olga Danilovic. Considerată favorită după evoluțiile spectaculoase din ultimul an, Todoni nu s-a simțit în niciun moment în largul ei în meciul cu jucătoarea din Serbia și, după ce și-a adjudecat primul game al meciului, le-a pierdut pe următoarele nouă. Unul dintre momentele cheie s-a petrecut în primul set, la 4-1 pentru Danilovic, când Todoni a ratat trei mingi de break care ar fi avut potențialul să-i ofere mai multă încredere.
Pe de altă parte, cele două mingi de meci pe care Danilovic le-a avut în semifinala cu Andreeva reprezintă o dovadă în plus că Todoni a întâlnit o adversară puternică aflată într-o formă excelentă. Să nu uităm că aceeași Todoni a învins-o recent pe aceeași Danilovic la Wimbledon, semn că eșecul de la Iași poate fi mai degrabă unul de conjuctură.
Miriam Bulgaru a plecat de la Iași cu o veste bună și o veste proastă. Vestea bună este că în primul tur a produs surpriza și a învins-o în două seturi pe a doua favorită a turneului, Tatjiana Maria (locul 59 WTA), în ceea ce reprezintă a doua cea mai importantă victorie a carierei după cea din luna iunie cu Sarra Soribes Tormo (locul 43 WTA la momentul respectiv).
Vestea proastă este că nu a reușit sa repete prestația bună și în optimi. Am văzut meciul cu Selena Janicijevic din tribune, iar evoluția mai modestă a determinat-o inclusiv să-și exprime verbal frustrările după unele lovituri. „Nu știu ce am astăzi” a fost una dintre remarcile făcute pentru sine care a fost însă auzită inclusiv în tribune. A mărit ușor ritmul în al doilea set, pe care a reușit să-l împingă într-un tie-break pierdut greu cu 8-6, însă statistica de bază este că a pierdut cu 2-0 la seturi.
Pe Irina Bara nu am apucat s-o văd la Iași. A fost eliminată încă din primul tur, iar adversara ei a fost Marina Bassols (locul 122 WTA), care a învins-o cu 6-2, 6-3.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și în luna august vei primi în inbox o prezentare interactivă despre performanțele României la Jocurile Olimpice de la Paris.
Sper că ți-a plăcut șederea la Iași. Am avut o săptămână complicată, n-am putut ajunge la turneu în nicio zi, mi-ar fi plăcut să te salut.