Iași Open 2024: ghidul jucătoarelor care luptă pentru trofeu
Mirra Andreeva este principala favorită la Iași Open, turneu de tenis care are loc între 21-26 iulie și la care participă și Jaqueline Cristian, Anca Todoni sau Irina Begu.
Săptămâna viitoare voi fi la Iași pentru a vedea turneul de tenis feminin Iași Open. Aflat la doar a treia ediție după debutul din 2022 la categoria WTA 125, turneul face acum pasul spre categoria superioară WTA 250, similară cu cea a turneului Transylvania Open de la Cluj-Napoca.
O categorie superioară înseamnă mai multe puncte și mai mulți bani puși în joc, iar pentru fanii tenisului principalul avantaj este că la Iași vin acum jucătoare mai bine clasate decât la edițiile precedente. Printre ele figurează ca principală favorită una dintre semifinalistele de la ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Roland Garros.
În plus, România este reprezentată pe tabloul principal de șase jucătoare. Una dintre ele este foarte aproape de top 50 WTA, în timp ce alta are o ascensiune spectaculoasă în clasamentul general.
Uite evoluția în clasamentul WTA în acest an a jucătoarelor românce de pe tabloul principal de la Iași Open.
Sunt, practic, suficiente argumente pentru care ediția din acest an se anunță cea mai interesantă de până acum și pentru care merită să ajungi în tribune.
Biletele pentru turneul de tenis Iași Open sunt disponibile pe platforma Entertix, iar prețurile încep de la 50 lei pentru meciurile din primul tur și 180 lei pentru finala din 26 iulie.
Întrucât Jocurile Olimpice de la Paris încep vineri, 26 iulie, Iași Open are un program diferit de cel obișnuit pentru un turneu de tenis. Astfel, finala Iași Open este programată vineri, 26 iulie, în loc de ziua tradițională de duminică.
Jaqueline Cristian: aproape de top 50 WTA
Jaqueline Cristian participă pentru prima oară la turneul de la Iași, și asta din motive obiective. În vara anului 2022 era pe final de recuperare după accidentarea gravă suferită la turneul de la Doha din luna februarie, iar în vara anului trecut concura preponderent în turnee ITF de categorie inferioară cu scopul de a-și pregăti revenirea în top 100.
Strategia a dat roade, întrucât Cristian a progresat constant de pe locul 266 (februarie 2023) până pe locul 66 pe care îl ocupă în prezent. Cu titluri ITF obținute la Palmanova și Zagreb, Cristian a revenit treptat în turneele WTA și și-a trecut în palmares o semifinală cu Ana Bogdan la Cluj-Napoca (3-6, 6-3, 4-6) sau un sfert de finală la Charleston înainte de a ajunge de două ori în turul 3 în turneele WTA 1000 de la Madrid și Roma, unde a fost învinsă de fiecare dată de jucătoare americane de top 20 (Danielle Collins și Coco Gauff).
Cristian sosește acum la Iași după un sfert de finală de turneu WTA 250 desfășurat la Palermo, acolo unde a jucat preponderent aproape de miezul nopții din cauza căldurii și, mai ales, a umidității ridicate din sudul Italiei.
De altfel, acest sfert de finală de la Palermo i-a permis deja să urce pe locul 61 în clasamentul real-time WTA care va fi actualizat oficial în 22 iulie și să se apropie de cea mai bună poziție ocupată în carieră (locul 58 WTA în ianuarie 2022). Cu alte cuvinte, o prezență în fazele finale ale turneului de la Iași i-ar putea permite lui Cristian să ajungă pe cea mai bună poziție din carieră în clasamentul WTA.
Anca Todoni: revelația anului
În vârstă de numai 19 ani, Anca Todoni este revelația anului în tenisul feminin românesc. A pătruns în premieră în top 1000 WTA în noiembrie 2022 și, în mai puțin de 12 luni, a ajuns în top 300 inclusiv datorită faptului că a câștigat patru turnee ITF.
Rezultatele excelente au reprezentat un argument solid pentru a obține un wildcard la ediția de anul trecut a turneului de la Iași, iar românca nu a dezamăgit în fața propriilor suporteri: a învins-o în primul tur pe Despina Papamichail (6-4, 6-4) în ceea ce a reprezentat prima ei victorie într-un turneu WTA 125 pentru ca apoi să cedeze în trei seturi în turul doi împotriva lui Jil Teichmann (7-5, 6-3, 6-3).
A progresat rapid, iar în septembrie 2023 a ajuns în sferturile de finală ale turneului WTA 125 Țiriac Foundation Trophy de la București, performanță repetată două luni mai târziu la un turneu de categorie similară din Florianopolis (Brazilia).
Ascensiunea a continuat și în acest an: Todoni a debutat pe tabloul principal al unui turneu WTA 250 la Cluj-Napoca prin intermediul unui wildcard, iar luna iunie i-a adus primul titlu WTA 125 într-un turneu desfășurat la Bari.
Tot în iunie, Anca Todoni a impresionat la debutul pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam: mai întâi a trecut de trei tururi de calificare, apoi a învins-o în turul inaugural pe Olga Danilovic cu 7-5, 6-1 (în fața căreia pierduse în calificările de la Roland Garros), pentru ca apoi să joace în turul 2 cu Coco Gauff, a doua cea mai bună jucătoare de tenis a momentului conform clasamentului WTA. Totul s-a întâmplat la Wimbledon, pe o suprafață de iarbă pe care Todoni nu mai jucase până atunci.
Todoni este acum aproape de top 100 WTA, o performanță care i-a luat prin surprindere inclusiv pe oamenii care se ocupă de site-ul oficial WTA: românca nu are încă o imagine oficială pe profilul de jucătoare publicat pe site.
Irina Begu: revenire după 7 luni de pauză
O prezență constantă în top 100 WTA, Irina Begu a absentat 7 luni din tenis după ediția de anul trecut de la US Open din cauza unei accidentări la cot. A revenit pe zgură abia la finalul lunii martie, când a ajuns până în finala unui turneu WTA 125 la Antalya.
Ulterior, pentru a căpăta meciuri în picioare, a ajuns și în semifinala unui turneu ITF la Wiesbaden, pentru ca apoi să fie eliminată în optimile de finală ale turneului WTA 1000 de la Roma de Danielle Collins.
A urmat o eliminare în primul tur de la Wimbledon în meciul cu chinezoaica Zhu Lin, când Begu a cedat primul set cu 0-6. Cu toate acestea, jucătoarea are chiar în această săptămână una dintre cele mai bune evoluții ale anului: a ajuns până în semifinalele turneului de la Palermo fără să piardă vreun set, inclusiv cu un scor de 6-0, 6-0 în primul tur.
Prin urmare, românca sosește la Iași cu un moral foarte bun pe care intenționează să-l păstreze în fața propriilor suporteri în perspectiva participării la Jocurile Olimpice de la Paris.
Miriam Bulgaru: spre top 200 WTA
Miriam Bulgaru ar fi trebuit să joace primul ei meci pe tabloul principal al unui turneu WTA 250 din acest an în februarie, la Transylvania Open, împotriva lui Jaqueline Cristian. Era, de altfel, cel mai așteptat meci din primul tur al turneului de către fanii români, însă Bulgaru s-a retras cu numai câteva minute înainte de start din motive medicale.
A urmat o primăvară cu multe turnee ITF, iar primele semne de revenire au apărut chiar în această lună: o semifinală ITF în Germania pierdută împotriva Cristinei Dinu a fost urmată de calificarea pe tabloul principal al turneului WTA 250 de la Budapesta. Acum are ocazia să concureze din nou la acest nivel prin intermediul unui wildcard.
Merită să o vezi la Iași pentru că a cucerit publicul din Cluj-Napoca prin atitudinea pe teren atunci când, în octombrie 2023, a obținut prima ei victorie într-un turneu WTA 250. Și nu a fost o simplă întâmplare, pentru că în turul 2 a cedat greu în trei seturi în fața favoritei 4, Rebeka Masarova. Bulgaru caută acum revenirea în top 200 WTA, în condițiile în care cea mai bună clasare a fost locul 183 în septembrie 2023.
Gabriela Ruse: semifinală de dublu la Roland Garros
Scenariul de mai sus se repetă, până la un punct, și în cazul Gabrielei Ruse. Retrasă de la Cluj-Napoca cu câteva zile înainte de turneu tot din motive medicale, Ruse a ajuns în sferturile de finală de la Rouen (WTA 250) și în semifinalele turneului de la Paris (WTA 125).
Pe de altă parte, s-a oprit în ultimul tur al calificărilor pentru Roland Garros, pentru ca apoi să ajungă pe tabloul principal de la Wimbledon doar pentru a avea parte de o tragere la sorți cu cea care în prezent este a patra cea mai bună jucătoare de tenis a lumii: Elena Rybakina.
În acest context, punctul de referință al anului este semifinala de dublu de la Roland Garros jucată în echipă cu Marta Kostyuk, partenera sa tradițională.
Merită să o vezi la Iași pentru că, mai ales în meciurile cu miză disputate în fața propriilor suporteri, Ruse reușește genereze intensitate pe teren și în tribune. Cea mai bună dovadă este finala jucată în toamna anului trecut la Transylvania Open. Și, chiar dacă acum este pe 149 WTA, Ruse are în palmares locul 51 ocupat în mai 2022.
Irina Bara: speranțe la dublu
După ce în aprilie 2022 a ajuns foarte aproape de locul 100 mondial, pentru Bara a urmat o perioadă mai dificilă. În acest an a participat deja la 25 de turnee, însă a câștigat meciul inaugural în numai 11 dintre ele. Statistica generală arată un total de 18 victorii în 38 de meciuri, iar cea mai bună performanță a fost un sfert de finală la turneul WTA 250 de la Bogota din luna aprilie.
În schimb, Bara a avut parte de evoluții mai bune la dublu, cu o semifinală la același turneu de la Bogota și două titluri în turneele ITF de la Nagpur (India) și Biarritz (Franța), ultimul în echipă cu Andreea Mitu.
Bara este o prezență constantă în turneul de la Iași, însă nu a reușit să treacă de primul tur la niciuna dintre primele două ediții, iar acum este pe tabloul principal datorită unui wildcard.
Mirra Andreeva: semifinalistă de Roland Garros
Dacă prin absurd nu te interesează româncele prezente pe tablou, atunci cel mai bun argument pentru a merge la Iași Open este, fără îndoială, Mirra Andreeva. La numai 17 ani, rusoaica a ajuns în acest an până în semifinalele turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a învins-o inclusiv pe Aryna Sabalenka, la vremea respectivă locul 2 WTA.
Aceeași Andreeva a mai bifat optimi de finală la Australian Open după ce a învins-o inclusiv pe Ons Jabeur (prima ei victorie împotriva unei jucătoare din top 10) și un sfert de finală la turneul WTA 1000 de la Madrid, în care a învins-o inclusiv pe Jasmine Paolini, finalistă în acest an la Roland Garros și Wimbledon.
În total, Andreeva a câștigat în acest an 18 dintre cele 28 de meciuri, iar cele mai bune statistici le are pe zgură: 11 victorii în 15 meciuri. La Iași este principala favorită a turneului.
Alte lucruri interesante de știut
În calificările Iași Open participă alte șapte jucătoare din România: Cristina Dinu (241 WTA), Gabriela Lee (365 WTA), Ilinca Amariei (372 WTA), Maria Sara Popa (410 WTA), Andreea Prisăcariu (444 WTA), Irina Fetecău (455 WTA) și Georgia Crăciun (585 WTA).
În proba de dublu, România este reprezentată de trei echipe: Bulgaru - Crăciun, Dinu - Prisăcariu și Todoni - Bara.
Imediat după turneul de la Iași, Cristian și Begu vor pleca la Paris, acolo unde vor juca pentru România la Jocurile Olimpice. Turneul de tenis feminin de la Jocurile Olimpice începe în 27 iulie, la numai o zi după finala Iași Open, iar România va fi reprezentată la simplu și de Ana Bogdan. Meciurile se vor juca pe zgură, în același complex ca Roland Garros.
Pe lângă Andreeva, o altă jucătoare din străinătate de urmărit este Anna Blinkova. În prezent pe locul 74 WTA, rusoaica a câștigat trofeul la Transylvania Open în 2022 după o finală cu Jasmine Paolini.
Iași Open va găzdui meciul de retragere din carieră al jucătoarei Raluca Olaru. În vârstă de 35 de ani, Olaru a ajuns până pe locul 30 WTA la dublu și 53 WTA la simplu, iar în ultimul deceniu a jucat preponderent turnee de dublu. Meciul de retragere va avea loc luni, 22 iulie, după ultimul meci al zilei din cadrul turneului.
Unde are loc Iași Open
Turneul de tenis Iași Open se desfășoară la Baza Sportivă Ciric, situată pe Str. Moara de Vânt 171, la circa 3 kilometri nord de Palatul Culturii și 3 kilometri vest de Aeroportul Iași. Pentru turneul de tenis sunt disponible terenul central, alte două terenuri pentru meciuri (Terenurile 5 și 6) și două terenuri pentru antrenamente (Terenurile 3 și 4).
Pe parcursul turneului, în cadrul bazei este amenajat un Fan Zone unde fanii vor putea lua parte la sesiuni de autografe, sesiuni de întrebări cu jucătoarele și diverse evenimente. Tot aici există zone de relaxare, restaurante și magazine.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și în curând primești în inbox un newsletter cu detalii inedite despre evenimentele de la Iași Open.