Interviu cu Mihai Silvășan, antrenorul U-BT Cluj-Napoca: „Avem echipa potrivită pentru un joc în viteză”
Mihai Silvășan încearcă să implementeze un joc în viteză la U-BT Cluj-Napoca pentru noul sezon de baschet, în care echipa speră să progreseze în EuroCup după sfertul de finală din 2024.
Au trecut patru luni de când U-BT Cluj-Napoca a cucerit al patrulea titlu național consecutiv în Liga Națională de Baschet, iar noul sezon debutează la sfârșitul lunii septembrie. După o campanie de transferuri bogată, campioana României își propune să ofere fanilor un joc în viteză, mai spectaculos din punct de vedere estetic.
Dacă în campionat orice alt rezultat decât titlul ar fi perceput drept un eșec, lucrurile sunt mai nuanțate în EuroCup, acolo unde U-BT Cluj-Napoca va participa pentru al treilea sezon consecutiv cu așteptări mai mari după sfertul de finală cu London Lions din campania precedentă.
Despre toate aceste subiecte am vorbit pe larg cu antrenorul Mihai Silvășan în cadrul unui interviu acordat la Brașov la sfârșitul lunii august, în weekendul primului turneu amical premergător noului sezon.
Chiar dacă pauza competițională care tocmai se încheie a fost una lungă, vara a fost una intensă pentru echipa tehnică, întrucât principala preocupare a fost construirea lotului pentru sezonul 2024-2025. „Ce facem vara reprezintă cu siguranță peste 50% din performanța viitoarei echipe”, spune Silvășan.
Motivul plecării lui Emi Cățe
Spre deosebire de alte sporturi, în baschet este ceva obișnuit ca lotul unei echipe să se schimbe radical de la un sezon la altul, chiar și cu mai mult de jumătate dintre jucători. Dintre jucătorii care au părăsit U-BT Cluj-Napoca, cea mai importantă plecare este de departe cea a lui Emi Cățe, unul dintre cei mai buni baschetbaliști ai echipei și ai României și probabil cel mai apreciat jucător de către fani.
Românul în vârstă de 27 de ani a semnat în cele din urmă cu Baxi Manresa, echipă care în sezonul precedent a ajuns în sferturile de finală din liga spaniolă, de departe cea mai puternică competiție națională de baschet din Europa.
Silvășan vorbește deschis despre motivele care au condus la întreruperea colaborării și admite că salariul solicitat de Cățe pentru prelungirea contractului a fost mai mare decât ceea ce putea oferi clubul.
„Noi am întrebat agentul lui Cățe, iar ceea ce ne-a spus agentul nu a reprezentat o situație realistă pentru noi din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, nici noi nu am insistat foarte mult pe subiect. Eu îmi doream pentru el să revină în campionatul spaniol și să avem și noi un român care să joace în cel mai bun campionat al Europei. Îi urez tot binele din lume și mult succes și îl voi urmări cu atenție în sezonul următor”.
Tactica pentru noul sezon: un joc în viteză
Pe de altă parte, U-BT Cluj-Napoca a punctat la capitolul transferuri prin pivotul american Zack Hankins, americanul Kevin Hervey (cu experiență în NBA și câștigător de EuroCup în 2022), conducătorul de joc Zavier Simpson (american cu experiență în NBA) sau fundașul Sasu Salin (căpitan al naționalei Finlandei).
Alegerile făcute de Mihai Silvășan împreună cu staff-ul tehnic au avut ca obiectiv principal crearea unei echipe capabile să joace într-un ritm mai alert, mai spectaculos din punct de vedere vizual.
„Am făcut schimbările în echipă din mai multe considerente. Anul acesta vrem să jucăm într-o viteză mult mai mare decât anul trecut. Avem echipa potrivită pentru așa ceva, dar nu toți jucătorii sunt obișnuiți să joace în ritmul pe care-l vreau eu și durează să acumuleze anumite obiceiuri. Este un proces, este perfect normal, dar este frumos. Felul în care se clădește o echipă și pașii pe care trebuie să-i urmăm reprezintă un element foarte motivant pentru mine”.
Pentru a implementa un joc mai rapid, antrenamentele vor fi esențiale, iar Silvășan admite că i-a surprins inclusiv pe unii dintre veteranii echipei când a decis să implementeze această tactică.
„Și anul trecut am avut o echipă rapidă, dar nu am pus așa mare accent pe viteză. Noi ne doream să fim alerți în apărare, însă una este să o spui, și alta este să o antrenezi zi de zi și să faci în viteză orice lucru. Doar așa se pot crea obiceiurile de care avem nevoie, dar nu este deloc ușor, iar mulți dintre jucători au spus probabil că sunt nebun când au văzut cum ne antrenăm, inclusiv dintre cei vechi.”
O astfel de schimbare a strategiei de joc reprezintă un risc pe care Silvășan și-l asumă, în contextul în care un joc în viteză poate crește numărul de erori comise de jucători pe parcursul unui meci.
„Vreau să încercăm să facem asta și, evident, putem pierde, poate fi alegerea greșită în privința tacticii, însă mi-o asum și cred că asta este calea spre un sezon mai bun decât cel precedent. Un joc mai rapid poate surprinde adversarul, dar ne poate surprinde și pe noi, pentru că necesită în același timp decizii rapide și bune”.
Aspirații în EuroCup: „Grupă mai grea decât anul trecut”
După sfertul de finală de EuroCup din sezonul precedent și campania de transferuri care impresionează prin experiența noilor jucători inclusiv în NBA, fanii se așteaptă la rezultate și mai bune în acest sezon, ceea ce ar însemna practic o semifinală de EuroCup.
„Noi am creat așteptările fanilor, ceea ce este un lucru foarte bun și face parte din sportul de performanță. Nu ne este frică de această provocare și sperăm să nu dezamăgim. Ce pot eu să promit este că voi face tot ce ține de mine pentru ca echipa să se dăruiască și să lupte la fiecare meci. Asta este fundația dacă vrei să ai rezultate și performanțe, dar succesul ține de enorm de multe lucruri. Trebuie să nu ai accidentări, să ai și un pic de noroc, este o competiție extrem de puternică și fiecare detaliu poate face diferența în joc sau în sufletul echipei.”
Pentru început, U-BT Cluj-Napoca va juca într-una dintre cele două grupe EuroCup de câte 10 echipe și trebuie să ocupe unul dintre primele două locuri pentru o calificare directă în sferturi sau locurile 3-6 pentru a participa în play-off. Silvășan consideră că grupa de EuroCup din acest sezon este mai grea decât cea de anul trecut.
„Valencia vine din cel mai puternic campionat din Europa (n.r - Spania), iar alte echipe puternice sunt JL Bourg-en-Bresse (Franța), Hapoel Ierusalem (Israel), dar și Buducnost (Muntenegru), care în fiecare an este echipă de top în ABA League (n.r - campionat al echipelor din fosta Iugoslavie). Este o grupă puțin mai grea decât anul trecut, dar cred că și anul acesta, la fel ca anul trecut, am avut un pic de noroc și am căzut în grupa relativ mai ușoară (n.r - dintre cele două). Este doar relativ mai ușoară, pentru că este o competiție în care niciun meci nu este ușor.”
În cazul unei calificări în fazele eliminatorii, cel mai puternic adversar pe care l-ar putea întâlni U-BT Cluj-Napoca din cealaltă grupă este, fără îndoială, Hapoel Tel Aviv, care și-a construit în pauza competițională o echipă puternică cu obiective clare.
„Hapoel Tel Aviv are deja echipă de Euroligă (n.r - cea mai importantă competiție intercluburi din Europa). Ei vor să câștige EuroCup și să meargă în Euroligă, au investit enorm așa, din senin. Dar nu tot timpul echipele cu cele mai mari bugete reușesc să creeze o echipă competitivă și unită. Cu siguranță vor fi foarte buni, să vedem dacă suficient de buni pentru a câștiga.”
Pentru a ajunge în clubul select al echipelor din Euroligă, singura opțiune este câștigarea EuroCup. În ciuda progreselor din ultimele sezoane, Silvășan preferă să nu se gândească atât de departe când vine vorba despre viitorul lui U-BT Cluj-Napoca în cupele europene.
„Nu știu, este puțin naiv să vorbim acum despre Euroligă. Singurul mod în care putem ajunge în Euroligă este să câștigăm EuroCup, iar câștigarea EuroCup nu este garantată nici măcar dacă ai buget de 20 de milioane de euro. Iar noi oricum suntem foarte departe de cifra asta. Trebuie să luăm lucrurile pas cu pas, să fim din ce în ce mai buni de la an la an și vom vedea unde ne va duce asta.”
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești în inbox reportaje și analize despre sport.
Participarea în EuroCup a reprezentat argumentul principal prin care U-BT Cluj-Napoca a reușit un număr atât de ridicat de transferuri importante. De altfel, Silvășan admite că nivelul scăzut din Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM) comparativ cu alte campionate din regiune reprezintă un handicap major pentru club în privința transferurilor.
„Dacă nu aveam EuroCup, probabil nu am fi putut să transferăm niciunul dintre jucătorii străini care sunt astăzi aici. Și așa este foarte greu de transferat jucători de valoare, pentru că jucătorii buni au tot timpul opțiuni din Spania, Italia, Germania. De exemplu, am ofertat mulți jucători care au ales să meargă în Turcia, într-un campionat mult mai puternic, chiar dacă echipa respectivă nu joacă în cupele europene. Este greu să aducem jucători și probabil va rămâne așa, nefiind cel mai atractiv campionat, însă asta este situația și trebuie să ne adaptăm.”
Un mic pas înainte pentru Liga Națională
Începând din acest sezon, Liga Națională de Baschet Masculin are 16 echipe, comparativ cu cele 18 din sezonul precedent, iar Silvășan consideră că este un pas înainte pentru a crește nivelul meciurilor din competiție.
„Din punctul meu de vedere, 18 echipe erau prea multe. Cred că este un pas bun, probabil în acest moment ar fi loc de mai puține echipe pentru a fi un campionat cât mai atractiv. Oricum, campionatul a crescut în ultimii ani, s-au făcut investiții, avem multe echipe în cupele europene și sper să creștem de la an la an, să avem orașe care investesc în acest sport, pentru că este un sport ușor de practicat, ușor de atras copii și masă de oameni”.
De altfel, din perspectiva lui Silvășan, rețeta perfectă ar fi o ligă națională cu numai 14 echipe, însă cu o condiție esențială.
„Eu aș vedea campionatul cu maxim 14 echipe, cu condiția să avem o ligă secundă puternică, în care să joace românii. Să fie, de exemplu, maxim 2-3 străini, pentru ca românii să progreseze și apoi să facă față în Liga Națională. Iar LNBM o văd ca pe o competiție puternică în care să nu existe limite de timp de joc pentru români și care să aibă rezultate în cupele europene pentru a atrage mulți oameni la baschet. Nu știu însă cât este de realizabil să fie o liga a doua puternică, pentru că banii vin preponderent de la bugetele locale.”
De altfel, începând din acest sezon, regulamentul prevede prezența pe parchet a unui singur jucător român, comparativ cu doi români pe parchet în sezonul precedent.
„Chiar dacă eu sunt și antrenorul lotului național, din punctul meu de vedere este o schimbare bună. Trebuie să existe un echilibru între a ajuta jucătorii români și a avea un campionat puternic. Realitatea din teren ne spune că nu avem suficient de mulți jucători români de calitate pentru a suporta 16 sau 18 echipe cu doi jucători români în teren. Nu cred în favoruri făcute fără a munci și fără merite, nu cred în lucruri câștigate doar pentru că ai o anumită naționalitate. Cred în muncă, în seriozitate, în lupta pentru locul tău în echipă. Așa se poate ajunge la progres și performanță, când dai de greu, dacă există lucruri care te fac să ieși din zona de confort.”
După patru titluri naționale consecutive și progresele din EuroCup, orice altceva în afară de câștigarea titlului național în acest sezon ar fi considerat un eșec. Silvășan este conștient de acest lucru, însă consideră că nivelul adversarelor este de asemenea în creștere.
„Chiar dacă am reușit să câștigăm ultimele patru titluri naționale, nu cred că va fi ușor. Anul trecut, prin baschetul arătat și valoare, a părut ușor, însă nu cred că trebuie să ne relaxăm. Trebuie să fim concentrați și să oferim un baschet de calitate indiferent de adversarul pe care îl întâlnim. Oradea pare o echipă competitivă care s-a întărit și par mai puternici din punct de vedere fizic. Pitești și Brașov arată destul de bine, Constanța și Voluntari vor fi echipe bune, iar Craiova și Vâlcea au investit mult.”
Un mesaj pentru fani: „Le mulțumesc personal că sunt alături de noi”
Cu puțin timp înainte de începerea noului sezon, U-BT Cluj-Napoca a anunțat un nou record de abonați: în sezonul 2024-2025, clubul are 3.302 abonați pentru meciurile din Liga Națională și EuroCup.
Performanța vine în contextul în care U-BT Cluj-Napoca a avut anterior cea mai mare medie de spectatori în EuroCup dintre toate echipele participante: 5.958 spectatori pe meci în sezonul 2022-2023 și 7.226 de spectatori, în creștere cu 21%, în sezonul 2023-2024. În acest context, Silvășan are și un mesaj adresat fanilor înainte de noul sezon.
„Ca în orice an, îi aștept pe fani alături de noi. Sunt foarte mândru că fac parte dintr-un club care a reușit doi ani la rând să aibă cea mai mare medie de spectatori din EuroCup. Sper să menținem acest trend și să avem și anul viitor cea mai mare medie de spectatori. Ne ajută foarte mult la meciurile de acasă, sunt practic al șaselea jucător și ne dau o energie foarte mare.”
Pe lângă numărul mare de fani din BTarena, U-BT Cluj-Napoca a impresionat și prin fanii prezenți la meciurile din deplasare din EuroCup.
„Asta ne ajută să înțelegem ce eforturi fac acești fani pentru a ne susține la mii de kilometri distanță. Fanii din Brigada Dioptria vin aproape la toate meciurile, până și în Lituania am avut trei fani, doi copii cu tatăl lor, care au venit acolo cu mașina din Cluj-Napoca să ne vadă. Ne bucurăm că s-a creat această emulație și că avem grupul ăsta de fani care ne urmărește peste tot, sper să fie la fel și în acest sezon. Sunt ferm convins că la Valencia și la Venezia vor fi foarte mulți fani.”
Le mulțumesc personal fanilor că sunt alături de noi și îi aștept în continuare să ne bucurăm împreună de rezultate și mai bune.
Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj-Napoca
Pentru U-BT Cluj-Napoca, sezonul 2023-2024 începe miercuri, 25 septembrie, cu primul meci al sezonului în EuroCup, împotriva echipei Cedevita Olimpija Ljubljana în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca. Meciurile din EuroCup sunt transmise în România pe posturile Prima Sport și pe platforma online PrimaPlay.
Între timp, primul meci din LNBM pentru U-BT Cluj-Napoca este programat duminică, 29 septembrie, tot în BTarena, împotriva vice-campioanei CSM Oradea. Meciurile din LNBM sunt transmise pe canelele DigiSport și Prima Sport.
Citește și alte articole despre U-BT Cluj-Napoca:
reportaj de la meciul cu London Lions din sferturile de finală EuroCup din sezonul 2023-2024
performanțele U-BT Cluj-Napoca în EuroCup în sezonul 2023-2024 în grafice sugestive
reportaj de la finala Ligii Naționale cu CSM Oradea din sezonul 2022-2023