România va găzdui 38 de turnee de tenis ITF în 2025
În România vor avea loc 38 de turnee de tenis ITF în 2025 în București și alte 18 orașe din țară. Cele mai puternice turnee sunt programate în circuitul feminin în Capitală, Târgu Mureș și Slobozia.
România a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce privește găzduirea unor turnee de tenis internaționale de categorie WTA și ATP. În circuitul feminin există Transylvania Open, Iași Open (ambele de categorie WTA 250) și Țiriac Foundation Trophy (WTA 125), în timp ce circuitul masculin are în calendar Țiriac Open (ATP 250) și Iași Open (ATP Challenger).
Astfel de turnee reprezintă o oportunitate pentru cei mai buni sportivi români să joace tenis în fața propriilor suporteri, însă în același timp sunt de cele mai multe ori inaccesibile pentru jucătorii și jucătoarele care se află în perioada de tranziție de la turneele inferioare la cele de categorie WTA și, respectiv, ATP.
Turneele de categorie inferioară fac parte din circuitul ITF, un acronim care provine de la International Tennis Federation. Astfel de turnee sunt găzduite anual și în România, iar Federația Română de Tenis a anunțat acum un număr record de 38 de turnee ITF pe care le va organiza pe parcursul anului 2025.
Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești în inbox reportaje și analize despre sport.
Calendarul ITF World Tennis Tour Romania 2025 la tenis feminin
În cadrul circuitului feminin, calendarul ITF World Tennis Tour Romania 2025 include 19 turnee ITF care se vor desfășura în perioada 17 februarie - 15 septembrie.
Cele mai puternice dintre acestea sunt patru turnee de categorie W75 (unde 75 reprezintă numărul de puncte pe care le primește în clasament câștigătoarea turneului), care vor avea loc la București (două turnee), Târgu Mureș și într-o localitate care nu a fost încă stabilită.
De asemenea, Slobozia va găzdui un turneu ITF de categorie W50, în timp ce Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița și Buzău vor avea fiecare câte un turneu W35. Nu în ultimul rând, circuitul include și 10 turnee W15, care oferă și cele mai puține puncte și cele mai mici premii în bani.
În principiu, poate cu mici excepții, intrarea publicului la toate aceste turnee este gratuită. Cel mai simplu ar fi să te îndrum să mergi la turneele W75, adică la cele mai puternice, însă am două propuneri alternative pentru tine.
Prima este turneul W35 de la Cluj-Napoca, pentru că este găzduit în complexul sportiv Winners Sports Club, acolo unde în 2021 a avut loc turneul de tenis Winners Open de categorie WTA 250 organizat de aceeași echipă care se ocupă de Transylvania Open.
În plus, îți recomand și turneul W35 de la Baza Sportivă Olimpia din Brașov. Nu de alta, dar am fost anul trecut la semifinala dintre Ilinca Amariei și Oana Gavrilă, iar priveliștea din tribune arată ca în imaginea de mai jos:
Turneele ITF din circuitul feminin sunt susținute de Fundația Țiriac, care începând din 2022 organizează și turneul Țiriac Foundation Trophy de categorie WTA 125. Totuși, am remarcat că în prima parte a lunii septembrie, când are loc în mod tradițional acest turneu, se va desfășura în acest an un turneu ITF de categorie W75. Acest lucru ar putea însemna că Fundația Țiriac nu va mai organiza în acest an turneul Țiriac Foundation Trophy, însă această informație nu este confirmată oficial.
Printre jucătoarele din România pe care le-ai putea vedea în turneele din circuitul feminin ITF se numără Miriam Bulgaru (208 WTA), Patricia Țig (238 WTA), Irina Bara (263 WTA), Cristina Dinu (344 WTA) sau Georgia Crăciun (369 WTA), dar și Ilinca Amariei (423 WTA), Oana Gavrilă (526 WTA) sau Maria Sara Popa (565 WTA).
Calendar ITF World Tennis Tour Romania 2025 în circuitul feminin:
Calendarul ITF World Tennis Tour Romania 2025 la tenis masculin
Între timp, în cadrul circuitului masculin, calendarul ITF World Tennis Tour Romania 2025 include tot 19 turnee ITF, iar acestea au loc între 10 februarie - 22 septembrie.
Spre deosebire de circuitul feminin, la masculin nu mai puțin de 14 turnee sunt din categoria de bază M15, în timp ce alte cinci turnee sunt de categorie M25.
Partea bună este că turneele sunt mai bine repartizate din punct de vedere geografic: doar cinci dintre acestea au loc în București, în timp ce alte 12 orașe vor găzdui turnee, inclusiv Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița, Pitești sau chiar Curtea de Argeș.
Printre jucătorii români care ar putea participa la turneele ITF din România se numără Filip Jianu (229 ATP), Cezar Crețu (327 ATP), Nicholas David Ionel (351 ATP) sau Adrian Boitan (375 ATP), dar și tineri precum Luca Preda (1066 ATP) sau Ștefan Horia Haita, care tocmai fac pasul de la juniori la seniori.
Calendar ITF World Tennis Tour Romania 2025 în circuitul masculin:
Pentru jucătorii și jucătoarele din România, turneele ITF desfășurate acasă prezintă două avantaje majore. Unul dintre ele este de natură financiară, întrucât costurile de deplasare sunt semnificativ mai mici decât în cazul turneelor desfășurate în alte țări, unde de multe ori este necesară deplasarea cu avionul.
În plus, mai multe turnee jucate în România înseamnă mai multe oportunități pentru ca sportivii să fie încurajați din tribune de familie, prieteni sau simpli fani ai tenisului, ceea ce poate contribui la un mental mai bun și, implicit, la prestații mai bune pe teren.
Oportunitatea de a juca acasă este întotdeauna specială. Competițiile desfășurate în România joacă un rol foarte important în dezvoltarea noastră sportivă și în ascensiunea în clasamentul ATP.
Adrian Boitan, locul 375 ATP
Pe lângă cele 38 de turnee ITF, Federația Română de Tenis va organiza în acest an și un număr record de 33 de turnee pentru juniori.
Salut! Foarte informativ.
Am o întrebare adiacentă: care este stadiul renovării Arenelor BNR?