Sport în tribune, la TV și pe streaming în aprilie 2025
CSM București joacă în sferturile Ligii Campionilor la handbal, România găzduiește meciuri la Campionatul Mondial de hochei pe gheață, iar naționala de tenis feminin luptă în Billie Jean King Cup.
În fiecare lună public o selecție subiectivă a celor mai importante evenimente sportive care au loc în România și care pot fi văzute pe posturile TV sau pe platformele de streaming. Abonează-te la newsletterul Patru Tribune și primești recomandările sportive ale lunii la tine în inbox.
Sport în tribune în aprilie 2025
Câteva dintre cele mai importante competiții sportive care au loc în România în aprilie 2025 și unde le poți vedea la TV sau pe platforme de streaming.
🤾♀️ Handbal: România joacă pentru calificarea la Campionatul Mondial
Naționala de handbal feminin a României joacă în luna aprilie barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, care va avea loc în Germania și Țările de Jos în perioada 26 noiembrie - 14 decembrie.
România este favorită certă la calificare, în contextul în care naționala Italiei are în palmares doar o participare la Campionatul Mondial din 2001 din postura de gazdă a turneului, participare încheiată cu un loc 16 în clasamentul general. Pentru a ajunge la barajul cu România, Italia a trecut în prima fază a calificărilor de Bulgaria (29-21) și Luxemburg (39-20). Ambele meciuri s-au jucat în Italia, iar în tribune au fost doar circa 500 de spectatori.
De cealaltă parte, România este singura echipă care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial, iar cea mai recentă performanță este medalia de argint din 2015. Naționala antrenată în prezent de Florentin Pera joacă direct la baraj. Turul va avea loc în Italia, iar returul la Bistrița, în sala polivalentă TeraPlast Arena cu o capacitate de 3.000 de locuri.
Lotul include o serie de noutăți comparativ cu Campionatul European din 2024, care a avut loc în luna decembrie. Printre noutăți se numără Yuliya Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (Dunărea Brăila), Mihaela Mihai (CSM București) sau proaspăt naturalizatele Mariam Mohamed (Dunărea Brăila) și Asma Elghaoui (Râmnicu Vâlcea). La EURO 2024, din lotul României s-au remarcat în faza ofensivă Lorena Ostase și Bianca Bazaliu.
Citește și:
Analiza participării României la EURO 2024 (Patru Tribune)
Cum a fost în tribune la meciul de handbal România - Portugalia (Patru Pereți)
🤾♀️ Italia - România
📅 Miercuri, 9 aprilie 2025, ora 19:00, Chieti
🤾♀️ România - Italia
📅 Duminică, 13 aprilie 2025, ora 19:00, Sala Polivalentă TeraPlast Arena din Bistrița
Toate biletele pentru meciul de la Bistrița au fost deja vândute. Ambele meciuri vor fi transmise în direct pe postul de televiziune ProArena și pe platforma de streaming Voyo.
🤾♀️ Handbal: CSM București joacă în sferturile Ligii Campionilor
CSM București s-a calificat pentru a 10-a oară consecutiv în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, însă această performanță este „umbrită” de faptul că ultima participare a echipei în Final4 datează din sezonul 2017-2018.
La fel ca în ultimele sezoane, CSM București s-a calificat fără emoții din grupă, iar în play-off a învins de două ori pe Rapid București (34-24 și 28-22), echipă care a ajuns în această fază datorită faptului că Vipers a dat faliment în timpul sezonului.
Pentru un loc în Final4, CSM București va avea parte de o confruntare dificilă cu echipa daneză Esbjerg, care s-a calificat în Final4 în ultimele trei ediții de Liga Campionilor, a obținut bronzul în 2024 și a cucerit titlul în ultimele două sezoane ale campionatului intern.
Poate și mai important este că Esbjerg este echipa care a eliminat CSM București în sferturile de finală în edițiile 2021-2022 și 2022-2023 cu trei victorii și un egal. Cele două echipe s-au întâlnit și în grupe în trei sezoane consecutive între 2019-2022, iar CSM București a obținut trei victorii și un egal în cele 6 confruntări.
Meciul tur al dublei cu Esbjerg va fi ultimul meci jucat acasă de Cristina Neagu în Liga Campionilor înainte de retragerea din activitate programată la sfârșitul acestui sezon.
🤾♀️ CSM București - Esbjerg
📅 Duminică, 20 aprilie 2025, ora 15:00, Sala Polivalentă din București
🤾♀️ Esbjerg - CSM București
📅 Duminică, 27 aprilie 2025, ora 17:00, Esbjerg
Biletele pentru meciul de la București sunt disponibile pe platforma iaBilet și costă 50 lei (peluze), 70 lei (tribune), 130 lei (Lojă Categoria 2) și 170 lei (Lojă Categoria 1). Cele două meciuri vor fi transmise de posturile de televiziune Digi Sport, disponibile inclusiv pe platforma de streaming Digi Online pentru clienții serviciului de internet fix de la Digi.
🏒 Hochei pe gheață: România găzduiește meciuri de la Campionatul Mondial
România găzduiește în perioada 27 aprilie - 3 mai meciurile din Grupa A a Diviziei I a Campionatului Mondial de hochei pe gheață. Știu că sună complicat, așa că explic pe scurt formatul competiției.
Cele mai bune 16 echipe naționale joacă pentru trofeu. Alte 6 echipe fac parte din Divizia I, Grupa A, urmate de alte 6 echipe în Divizia I, Grupa B. Cu alte cuvinte, România face parte din a doua ligă de hochei pe gheață din lume.
Primele două echipe din grupa României vor promova în grupa de 16 echipe care vor lupta pentru trofeu la ediția din 2026 a Campionatului Mondial, în timp ce ultima clasată va retrograda în Divizia I, Grupa B.
România va juca astfel cinci meciuri în Divizia I, Grupa A, iar adversare vor fi Polonia, Marea Britanie (ambele au retrogradat anul trecut din grupa care luptă pentru trofeu), Ucraina (promovată din Divizia I, Grupa B), Japonia și Italia (ambele participante în Divizia I, Grupa A și anul trecut).
La ediția de anul trecut, România a jucat tot în Divizia I, Grupa A și a încheiat grupa pe locul 4 cu trei victorii și două înfrângeri. Una dintre victorii a fost împotriva Japoniei, echipă cu care va juca și în acest an.
Meciurile din grupa României se vor juca în sala polivalentă Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, care a fost inaugurată în 2017 și are o capacitate de 2.400 de locuri pentru meciurile de hochei.
🏒 România - Polonia
📅 Duminică, 27 aprilie 2025, ora 19:30, Sepsi Arena
🏒 România - Marea Britanie
📅 Luni, 28 aprilie 2025, ora 19:30, Sepsi Arena
🏒 România - Ucraina
📅 Miercuri, 30 aprilie 2025, ora 19:30, Sepsi Arena
🏒 România - Japonia
📅 Joi, 1 mai 2025, ora 19:30, Sepsi Arena
🏒 România - Italia
📅 Sâmbătă, 3 mai 2025, ora 16:00, Sepsi Arena
Biletele sunt disponibile pe platforma Bilete și costă 100 de lei indiferent de locul ocupat în tribună. În fiecare zi de meci au loc și celelalte două meciuri din grupă, iar biletele pentru acestea sunt disponibile separat și costă 25 lei pentru fiecare meci.
Sport la TV și pe streaming
În luna aprilie vor avea loc câteva competiții sportive majore care vor putea fi urmărite la TV și pe platforme de streaming.
🎾 Tenis: România joacă în calificările pentru Billie Jean King Cup
Echipa națională a României de tenis feminin va juca în Japonia în calificările pentru turneul final Billie Jean King Cup. Acest sezon este unul de tranziție spre un nou format al turneului final, motiv pentru care și calificările sunt mai puțin obișnuite: România va avea nu unul, ci doi adversari.
Astfel, naționala va juca în 11-12 aprilie împotriva Japoniei și Canadei, iar echipa care va termina grupa pe prima poziție se va califica la turneul final.
Echipa României este alcătuită din Anca Todoni (83 WTA), Miriam Bulgaru (212 WTA), Georgia Crăciun (371 WTA), Ilinca Amariei (448 WTA) și Mara Gae (1078 WTA).
La doar câteva săptămâni după ce a obținut al treilea titlu WTA 125 din carieră și a urcat pe cea mai bună poziție în clasamentul WTA din carieră (83 WTA), Anca Todoni a devenit involuntar la doar 20 de ani lidera naționalei României, după ce în ianuarie 2023 ocupa locul 822 WTA. Asta și pentru că Jaqueline Cristian, Ana Bogdan și Gabriela Ruse au refuzat să participe la turneu, ceea ce a stârnit de altfel și nemulțumirea antrenorului Horia Tecău.
Pe lângă Todoni, România mai are în lot o câștigătoare de turneu WTA 125: Miriam Bulgaru a câștigat turneul Țiriac Foundation Trophy de la București din 2024.
Citește pe Patru Tribune și:
Cât despre adversarele României, Canada o are ca lideră pe Marino Rebecca (107 WTA), în timp ce Japonia mizează în special pe Moyuka Uchijima (53 WTA). De reținut că, la turneul final al competiției din sezonul trecut, România a fost învinsă în primul tur de Japonia cu 2-1.
Meciurile se vor juca în sală pe suprafață hard, una care nu este neapărat preferata jucătoarelor românce. De exemplu, începând din 2023, Todoni a câștigat 62% dintre meciurile jucate pe hard și 77% dintre meciurile jucate pe zgură.
🎾 România - Canada
📅 Vineri, 11 aprilie 2025, ora 07:00, Tokyo
🎾 România - Japonia
📅 Sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 07:00, Tokyo
Meciurile vor fi transmise în direct pe posturile de televiziune DigiSport.
🎱 Snooker: Campionatul Mondial
Sezonul de snooker se încheie, ca de obicei, cu Campionatul Mondial, care va începe în 19 aprilie, în timp ce finala este programată în 4 și 5 mai.
Conform tradiției, cap de serie numărul 1 este campionul en-titre Kyren Wilson. În schimb, Jak Jones, finalistul de anul trecut, este abia al 16-lea favorit și a prins astfel ultimul loc pe tabloul principal.
Marele semn de întrebare este dacă Ronnie O'Sullivan va participa la turneu. Englezul în vârstă de 49 de ani are oportunitatea de a obține al optulea titlu mondial din carieră, ceea ce ar reprezenta un record în snooker, însă nu a mai participat la turnee din luna ianuarie. S-a retras din turneul Championship League după ce a pierdut patru dintre cele cinci meciuri jucate, pentru ca apoi să se retragă de la următoarele cinci turnee.
Nu știu încă (n.r - dacă voi participa). Nu m-am hotărât și probabil voi lua o decizie în 17 sau 18 aprilie. Îmi doresc să am încrederea necesară că pot să-mi scot tacul și să joc snooker. Trebuie să-mi acord cât mai mult timp posibil pentru a vedea dacă voi fi capabil să joc.
Ronnie O'Sullivan citat de BBC.
În 2013, O'Sullivan a câștigat titlul mondial în ciuda faptului că în sezonul respectiv jucase un singur meci oficial.
Pe lângă Wilson, tabloul favoriților este completat de Judd Trump, Mark Selby, Ronnie O'Sullivan, Mark Williams, John Higgins și Luca Brecel și Mark Allen.
Aceasta ar putea fi antepenultima ediție a Campionatului Mondial care se desfășoară la Teatrul Crucible din Sheffield. Începând din 2028, turneul s-ar putea desfășura în Arabia Saudită, care găzduiește deja un turneu demonstrativ, a devenit partener oficial al competiției și l-a cooptat pe O'Sullivan ca ambasador cel puțin până în 2027.
Citește și alte articole pe care le-am scris despre snooker:
Mirajul banilor din Arabia Saudită (Patru Tribune)
Povestea Teatrului Crucible (Patru Pereți)
Finala Campionatului Mondial va fi arbitrată de bulgăroaica Desislava Bozhilova în vârstă de 32 de ani, care cu această ocazie va deveni prima femeie care arbitrează finala la toate cele trei turnee care alcătuiesc Tripla Coroană în snooker: Campionatul Mondial, Masters și Campionatul Regatului Unit.
🎱 Snooker: Campionatul Mondial
📅 Sâmbătă, 19 aprilie 2025 - Luni, 5 mai 2025.
Campionatul Mondial de Snooker este transmis în direct pe posturile de televiziune Eurosport și pe platforma de streaming Max.
Documentar sportiv pe streaming
În luna aprilie apare un documentar sportiv pe platformele de streaming disponibile în România.
🎾 Carlos Alcaraz: My Way
🎥 Pe Netflix din 23 aprilie
Serialul documentar Carlos Alcaraz: My Way urmărește evoluțiile liderului mondial Carlos Alcaraz în sezonul 2024 al tenisului masculin, în care a câștigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros și Wimbledon. Producția promite să ofere și momente din afara circuitului profesionist prin intermediul căruia îl vom cunoaște mai bine pe omul Carlos Alcaraz.